Jeg har altid holdt meget af hyldeblomstsaft, men det har altid bare været noget som jeg købte på flaske fra et supermarked.
Nu stod jeg så i år i den situation at jeg jo befandt mig ude på landet, med hyld der væltede ind over hegnet fra nabohuset – og mere hyld oppe ad vejen. Og tid til at gøre noget ved det, takket være nedlukningen.
Så der blev omsider eksperimenteret med selv at lave saften.
Og det blev et virkelig lækkert resultat! Let syrlig, læskende og dejligt frisk.
Jeg brugte citronskal og citronsaft udover hyldeblomsterne som smagsgiver. Og det eneste konserveringsmiddel anvendt er lidt citronsyre. Derfor er det heller ikke noget der kan holde sig hele året. Men to-tre måneder i køleskab hvis det er hældt på rene, skoldede flasker burde være realistisk. Jeg lavede dette i midten af juni, og det holder sig stadig perfekt.
Ingredienser
- Hyldeblomstskærme, svarende til to fyldte Margretheskåle
- Cirka 2 liter vand
- 800g rørsukker
- 3 citroner – skal og saft
- 1 brev citronsyre
Fremgangsmåde
- Pluk hyldeblomstskærmene. Ryst dem let for at slippe af med større insekter, men skyl dem ikke, da det vasker pollen af, som ellers giver meget af smagen.
- Kom vand og sukker i en gryde og kog det op til sukkeret er opløst.
- Kom derefter citronsyre, citronsaft og citronskal i.
- Kom hyldeblomstskærmene ned i gryden, og sørg for at de er godt dækket af vandet.
- Lad det stå og trække ved eftervarmen fra komfuret i et par timer.
- Sæt gryden et køligt sted, og lad det trække videre i cirka 3 dage.
- Filtrer saften gennem klæde, og hæld det på skoldede flasker, eller frys det ned.
Et andet tip jeg kan give, er at overveje at fryse noget af saften ned i isterningsposer – eller bakker. Så kan det holde sig meget længere, og det er let lige at tage et par af isterningerne ud og komme i noget koldt vand for at få det rigtige blandingsforhold.
Derudover kan man eventuelt gemme de brugte blomsterskærme, og genbruge dem til hyldeblomstmarmelade. 😉