Jeg har altid i mit stille sind drømt om at lave min egen smykkekollektion. Men fordi jeg ikke rigtig kendte noget til at arbejde i metal tænkte jeg, at det nok ikke var realistisk.

I stedet overvejede jeg, at prøve mig frem med perler og metaltråd som mange andre. Men jeg brød mig ikke om udtrykket, da jeg – rent ud sagt – syntes det så for billigt ud. Og lignede det, alle andre lavede desuden.

Men på et tidspunkt stødte jeg på en kunstner, der lavede smykker udskåret af gevirer. Og senere fandt jeg smykker i resin og træ på nettet. Og jeg blev dybt fascineret. Særligt resin virkede lettere tilgængeligt. Det virkede nemmere at finde sit eget udtryk, lave sit eget unikke design – og resultatet blev også mere eksklusivt.

Jeg kunne bare ikke vente med at komme i gang!

Som sagt så gjort.

Her har du resultatet af mine opdagelser, da jeg selv gik i gang med at lave resin smykker:

Hvad behøver du af materialer?

Det viste sig at være svært rent faktisk at skaffe de materialer, jeg behøvede.

Smykkeforme til resin var – i hvert fald på det tidspunkt – ikke til at opdrive i Danmark. Og resin blev ikke solgt særligt mange steder heller.

Men her er hvad du behøver, hvis du selv skulle have lyst til at prøve det af:

Ting til selve støbningen

  • Entropy Clear Casting Epoxy Resin (link)
  • Entropy Clear Casting fast hærder (link)
  • Genanvendelige blandebægre (link)
  • Rørepinde (jeg bruger selv ispinde – men rørepinde kan også købes via dette link)
  • Silikoneforme til støbning (link)
  • Evt. farvepigment, metalliske pigmenter eller selvlysende pulver (link)

Ting til samling af smykkerne

  • Kæder / snor
  • Smykkedele / smykketråde / wire – start f.eks. med et starter kit (link)
  • Smykketangsæt (link)

Særligt det, at skaffe støbeformene er et pain point, eftersom de ikke er til at opdrive i Danmark. Jeg har købt stort set alle mine på Amazon af samme årsag. Dér er til gengæld et stort udvalg af alt fra forme til armbånd, øreringe, halsvedhæng, ringe, perler og alt andet mellem himmel og jord.

Resin, farvepigmenter, blandebægre og de andre ting kan man købe gennem de fleste marineshops – men stort set ingen steder, hvor der normalt forhandles kunstnerartikler. 🙄

Farvepigmenter, perlemorspigment, metalliske pigmenter, glimmer, selvlysende pulver og andre sjove ting er selvsagt valgfrit – og hvorvidt man behøver det eller ej, afhænger af hvilket udtryk man ønsker at smykkerne skal have.

Personligt er jeg lige så glad for helt klar, gennemsigtig resin med tørrede blomster indstøbt.

Men igen – det er jo dit design. Så det er dig der bestemmer hvordan du ønsker, det skal se ud! 😀

Hvad er fremgangsmåden?

Her er et par eksempler på resultatet af mine første støbninger. 👍

Trin 1: Design-fasen
Her vælger du de forme ud, du ønsker at bruge. Derefter tænker du over, hvordan du ønsker at smykkerne skal se ud. Har du tørrede blomster du skal have arrangeret i formene? Metallisk pigment eller farvepigmenter du ønsker, at benytte? Guldstøv der skal børstes på formen? Noget helt andet? Så er det her, du sørger for at det er klar.
Skal noget indstøbes starter du med at lægge det ned og arrangere det i formene inden du fylder resin i. Her kan en pincet være praktisk at have ved hånden.

Trin 2: Bland din resin
Uanset hvad der står i vejledningen, så er 1/3 hærder sjældent tilstrækkeligt. Jeg blander selv 1/2 CCR resin til 1/2 CCF hærder. Bemærk: Den hurtige hærder er kun egnet til mindre ting, såsom smykker. Ønsker du at tage skridtet videre og lave møbler eller lignende, skal du bruge den langsomme CCS hærder i stedet.

Trin 3: Fyld formene med resin
Når du har blandet resin, fylder du de forme du allerede har udvalgt og forberedt med den. Til små forme er det nemmest at styre med en pipette, mens du til større forme godt kan hælde direkte fra dit blandebæger. Bemærk at hvis du indstøber, skal du hælde varsomt for at undgå, at tingene flytter sig for meget i formen.
Fyld formen til randen, og gerne et par dråber mere – din resin vil nemlig trække sig en anelse sammen når den hærder.
Bemærk også, at det er en god idé at sørge for et underlag der kan renses ordentligt for resin bagefter, hvis du skulle spilde. Silikonemåtter kan købes på Amazon. Alternativt, så brug noget pap, der kan smides ud bagefter.

Trin 4: (Næsten) uendelig tålmodighed
Det kan tage 48 timer. Det kan tage en uge. Det afhænger af temperatur, luftfugtighed, forholdet mellem resin og hærder, størrelsen af det du støber… Du skal kort sagt bare væbne dig med tålmodighed. Når resin først er størknet, slipper det ganske let formen. Indtil da kan du ikke gøre stort andet end at vente, og evt. prikke i det med en nål engang imellem for at se hvor langt det er kommet i processen.

Trin 5: Slibning og polering
Når din resin er størknet kan du sagtens være heldig, at smykkerne er klar direkte fra formen. Særligt hvis du udelukkende har brugt klar eller farvet resin, uden glimmer eller indstøbte elementer. Men ellers vil du sandsynligvis skulle slibe og polere elementerne for at få den optimale finish.
Brug først noget fint vådslibepapir, og poler bagefter – længe. Dermed får du den fuldkommen blanke, transparente overflade du ønsker.

Trin 6: Samling af smykkerne
Når du først er kommet hertil, skal du have fat i dine smykkedele for at samle de støbte resin elementer til den type smykke, du ønsker at lave. Her kan et smykke starter kit hjælpe dig i gang, ved at give dig et godt udvalg af forskellige smykkedele at eksperimentere med. Halskæder er det letteste at starte med, da de i princippet kan færdiggøres med en simpel snor og et par knuder.

Jeg håber, det har givet dig blod på tanden. For i virkeligheden er det ikke så avanceret som det umiddelbart ser ud. Det tager lang tid, fordi man skal vente på at ens resin hærder. Men derudover er det kun poleringen og samlingen af smykkerne til sidst, der tager lidt teknisk snilde – og den snilde opøver man bedst ved at prøve det. 😀

Og for inspiration kan jeg varmt anbefale Pinterest (duh), hvor der er nærmest uendelige forslag til design af resin smykker.

Held og lykke med dit næste projekt! 💍

2 thoughts on “Guide til DIY resin smykker”

  1. Godt skrevet, skulle jeg da have læst før jeg begyndte på dette resin eventyr. He he. Er du stadig i gang med det, så må du gerne skrive til mig.
    Knus Lizette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *