Kødsovs er, i min optik, en meget misforstået ret, der slet ikke bliver taget alvorligt nok.

For at få det bedst mulige ud af en kødsovs skal den for det første have lov til at simre, og for det andet skal den indeholde noget der kan give den smag. Og her taler jeg både om friske krydderurter og om grøntsager.

Faktisk kan du sagtens nøjes med en lille pakke hakket oksekød på 300g til fire personer. Og bruge grøntsager for resten. Det forbedrer kun smagen, og det gør også retten både billigere og mere klimavenlig.

Personligt bruger jeg gerne rester af grøntsager i kødsovsen, så det varierer fra gang til gang hvad jeg helt konkret putter i den. Men lige den dag hvor jeg lavede retten I også ser på billedet, gjorde jeg som beskrevet herunder. Enjoy!

Ingredienser

  • 300g hakket oksekød
  • 1 spsk. rapsolie
  • 2 løg
  • 2 store tomater
  • 1 bundt forårsløg
  • 1 rød peberfrugt
  • 4 gulerødder
  • 1 glas rød pesto
  • 1 dåse tomatpuré
  • Mælk
  • Persilleselleri
  • Timian
  • Basilikum
  • Basilikum (tørret)
  • Salvie
  • Salt
  • Peber
  • Fettuccine (båndpasta)
Basilikum

Fremgangsmåde

Hak løgene fint og blancher dem i rapsolie (eller smør).

Hak tomaterne og tilsæt dem til løgene. Kom salt og peber på, samt halvdelen af de friske krydderurter.

Kog løg og tomater sammen til en salsa – tilfør vand hvis det bliver for tørt.

Kom kødet i salsaen og brun det.

Når kødet er jævnt brunet, hældes pestoen og tomatpuréen over og blandes godt sammen med kødet. Derefter tages gryden af varmen og retten får lov til at hvile mens resten af grøntsagerne forberedes.

Snit de resterende grøntsager fint. Hvis du tilføjer gulerødder, så riv dem i stedet. Det giver en bedre konsistens i kødsovsen, da gulerødderne suger noget af væden.

Når du har tilføjet alle grøntsagerne sætter du gryden tilbage på blusset ved middelvarme. Der tilføjes mælk, samt resten af krydderurterne, og retten får lov at simre til grøntsagerne er møre.

Mens retten simrer, sættes pastaen til at koge i letsaltet vand.

Server retten med parmesan eller lignende ost (enten revet eller i flager), og evt. pyntet med frisk basilikum.

Antallet og mængden af krydderurter og grøntsager er selvsagt en smagssag. Du opnår den bedste ret ved jævnligt at prøvesmage, og tænke over hvordan smagen af de enkelte ingredienser passer sammen og påvirker hinanden. Øvelse gør mester. Men når det er sagt, så er det en ret det er svært at ødelægge. Så vær ikke bange for at eksperimentere.

Bemærk dog at det er vigtigt, at der bruges båndpasta fremfor spaghetti. Det giver kødsovsen en større flade at binde på, og giver dermed en bedre smagsoplevelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *