Det glæder mig at der for tiden er øget fokus på destinationer i Danmark, der er et besøg værd (uanset at årsagen er noget så rædsomt som Corona).

I den dur har jeg valgt at den første rejseberetning jeg vil dele, er om vores besøg på Avernakø i forbindelse med vores sommerferie i 2019. Den stod nemlig på Øhop i det sydfynske, og der var Avernakø klart den ø der gjorde mest indtryk på os.

Om Avernakø

Man kommer til Avernakø med færgen Faaborg III fra Fåborg Havn. Den sejler ruten Fåborg – Lyø – Avernakø (og omvendt), så det kan være at den lægger til ved Lyø før du kommer til Avernakø.

Avernakø var indtil 1937 to øer forbundet af en landtange – Avernakø og Korshavn. I dag er der en dæming med en vej imellem dem. Tilsammen er de cirka 5,9 km² og har 110 indbyggere (2006).

Øen er utroligt naturskøn, med varierende kuperet terræn, og i sommerhalvåret overstrøet med små gårdbutikker og vejboder med lokale lækkerier.

Derudover byder øen på både en café, en grillbar og et hotel med restaurant, samt tre teltpladser – så der er både mad og overnatningsmuligheder for enhver smag og budget.

Overnatning og mad

På Avernakø Landhotel er der både høns, kaniner, alpakaer og geder. Og fantastisk mad, ikke at forglemme.

Når det kommer til overnatning, har du to muligheder, afhængig af din pengepung og ønsker om komfort.

Den ene er gratis. Der er nemlig tre teltpladser på Avernakø, hvoraf i hvert fald de to er gratis at benytte.

Teltpladser

Den første teltplads ligger lige ved siden af havnen. Den er primitiv, men man kan benytte marinaens bad – og toiletfaciliteter, der er nye og i super god stand. Her er også grill samt mulighed for opvask. Dog valgte vi personligt at spring denne teltplads over, da der var meget forblæst. Så afhængig af vejret kan det være en dårlig løsning.

Den anden teltplads ligger i Avernak By, lige ved siden af købmanden. Det var her vi lå. Det var gratis, og vi kunne benytte toilettet hos købmanden. Dog skulle vi ned til havnen for at kunne komme i bad.

Den tredje teltplads er en fuldkommen primitiv naturplads helt ude i enden af Korshavn. Her er et lokum, og en eng man kan slå telt op på. Og det er det. Det der trods alt taler for denne plads, er hvor privat den er. Hvis man bare gerne vil være i fred, omgivet af smuk natur og med en vidunderlig strand et stenkast væk, så er den det helt rette sted at opholde sig. Som bonus ligger den også mere beskyttet i forhold til elementerne, end teltpladsen ved havnen, da den ligger lige op til en lille skov.

Avernakø Landhotel

Ja, det er her alpakaerne kommer ind i billedet…

Landhotellet er indrettet på den tidligere skole, og her kan man foruden overnatning til rimelige priser også finde en fantastisk gårdbutik, en mindre zoo bag i haven, og ekstremt lækker mad.

For nu at starte fra en ende af, så kan I finde informationer om priser og booking på hotellets egen hjemmeside.

Og selvom man ikke bor på hotellet, kan man stadig gøre brug af restauranten og resten stedet har at byde på.

Vi endte med at spise morgenmad derover to dage i træk, og der blev ikke sparet på noget. Der var morgenbrød og ost og adskillige slags hjemmelavet marmelade, såvel som kaffe, te og lokalt produceret æblemost. Den ene dag var vi de eneste der var der til morgenmad, og så fik vi også lige friskbagt wienerbrød.

Aftensmaden var også noget ud over det sædvanlige. Den bestod bl.a. af en salat med strandkål som de lige havde været ude at plukke et par timer før, og hjemmedyrkede champignoner. Ja, hjemmedyrkede champignoner.

Og mens vi spiste sad indehaveren og spandt garn. Det var simpelthen så hyggeligt.

Og så er vi endda ikke endnu kommet til dyrene… For i haven bag hotellet holdes der både høns, ænder, marsvin, kaniner, geder og ALPAKAER! To styk ved navn Prins og Tulle. Og jeg tænker at jeg umuligt kan være den eneste der synes, at alpakaer er noget af det mest nuttede i verden, på højde med koalaer og pandabjørne. 💕

Det er i øvrigt fra disse dyr ulden stammer fra, som de selv spinder og indfarver med naturfarver. Det resulterende garn er en af de primære attraktioner i gårdbutikken, der også fører bl.a. gedekød, kaninkød, delikatesser (som vi kom til at proppe vores rygsæk med og fik brugt alt for hurtigt da vi kom hjem), samt smykker lavet af gedehorn.

Grillen ved købmanden

Som sagt lå vi selv i telt ved siden af købmanden, og havde medbragt et lille stormkøkken så vi selv kunne lave mad. Og selvom vi egentlig havde medbragt ingredienser selv, så kom vi til at gøre god brug af købmanden også. Udvalget var rigtig fint og varieret – og personalet smilende og imødekommende. Samme personale stod også for grillen, der er leveringsdygtig i pølser og hotdogs (samt is). Vi selv fik blandt andet nogle dejlige hotdogs med agurkerelish.

Man kan sidde og spise sin mad på en hævet, overdækket terrasse lige udenfor, og hyggeligere omgivelser kan man dårligt ønske sig.

Havnen og caféen

Ved havnen finder man prima faciliteter til både toilet og bad, der er tilgængelig for alle. De ligger, selvsagt, lige ved lystbådehavnen.

Lige ved siden af ligger også øens café. Den ligger med en fantastisk udsigt over marinaen, og serverer et par omhyggeligt udvalgte lækre småretter. Vi fik f.eks. en dejlig hjemmelavet burger med brie og syltede rødløg.

Værd at opleve

Helt ude for enden af Korshavn er der en fantastisk strand. Mere privat bliver det dårligt.

Leje af cykler

Man kan både leje cykler på havnen, samt oppe i Avernak By ved landhotellet. Ved hotellet koster det en halvtredser pr. cykel pr. dag.

Det er en oplagt mulighed for at komme hele øen rundt. Vi selv lejede cyklerne ved hotellet, og kørte hele vejen ud til enden af Korshavn hvor vi nød stranden, som I kan se på billedet ovenfor. Derefter kørte vi tilbage, og gjorde stop i Munke ved gårdbutikkerne, ved kirken, og til sidst nede ved caféen ved havnen. Hele øen kan sagtens køres tyndt på et par timer, men jeg kan love at man har lyst til at gentage turen.

Gårdbutikkerne

Gårdbutikkerne er en skøn bonus man får på vejen rundt på øen. Og det bedste ved dem er, at de fører produkter lavet af gode, lokale råvarer. Uanset om det er hjemmespundet – og – farvet uldgarn i gårdbutikken på landhotellet, eller hjemmelavet æblemost i Munke, så er der tale om den højest mulige kvalitet.

For slet ikke at nævne urtesalt og andre krydderiblandinger, marmelader og geléer, forskelligt lokalt kød, strik, kunsthåndværk og nørklerier af enhver slags.

Vi fandt endda et sted hvor vi kunne købe bøger. Og det er jo guld værd – i hvert fald for os. 😉

Sport og kreativitet

Udover leje af cykler giver rundet fra Avernak By ad hovedvejen ned til Munke og Skallevejen tilbage igen, en cirka 4,2 kilometer lang løbetur i smukt terræn.

Der er også en multibane ved landhotellet, hvor man f.eks. kan spille fodbold, basket eller badminton.

Avernakø giver også gode muligheder for lystfiskeri eller kajaksejlads – ikke at vi selv prøvede nogen af delen, men vi så mange andre benytte sig af muligheden.

Hvis man er til det mere kreative kan man også på landhotellet få mulighed for at prøve kræfter med plantefarvning, strik, maleri, tegning eller lave hornsmykker. Det foregår efter aftale, og om sommeren i et aktivitetstelt der bliver slået op på gårdspladsen.

Som I nok kan fornemme er vi begge store fans af Avernakø, og glæder os til en mulighed for at vende tilbage så snart tiden tillader det. Om ikke andet så fordi vi er udgået i både kaninkød, urtesalt og marmelade, og jeg stadig drømmer om en hjemmestrikket trøje jeg så derovre, og desværre ikke fik købt. 😉

Avernakø er et sted man svært kan glemme, og jeg har svært ved at forestille sig, at man ikke skulle længes tilbage efter den første tur. Så er I advaret, hvis I vælger at tage derover. Og det bør I helt klart overveje at gøre!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *