Her i huset arbejder vi rimelig målrettet på at undgå madspild. Det er en opgave som mange tilsyneladende finder svær, hvilket jeg personligt ikke forstår.

Jeg har spist rester hele mit liv. Det falder mig absolut ikke naturligt, at tømme en gryde i skraldespanden. Hvorfor dog? Hvis der ikke er nok kartofler til dagen efter, så kan de bare blandes med gulerødder – og hvis der ikke er nok sovs, så kan den spædes op med fløde? Hvis der ikke er nok kød, kan man altid komme lidt svampe ovenpå (vi er som bekendt ret store fans af hjemmedyrkede østershatte).

Og ja, hvis man står med lidt rester kød, lidt rester grøntsager og der ikke rigtig er nok af noget som helst? Så laver man da bare en gryderet!

Vores rester havner i køleskabet. Og hvis vi så står en aften, og ikke har så meget tid eller overskud til at lave mad, så kan der slås to/tre fluer med ét smæk: 1) Undgå madspild, 2) Lave en hurtig og nem gang aftensmad og 3) Også have noget til overs til madpakken dagen efter.

Hvordan fungerer det?

Improviseret aftensmad fra sidste uge – lavet på rester

Improviserede gryderetter er noget af det letteste og hurtigste mad at lave. Men det kræver selvfølgelig at man har en basal forståelse for madlavning, og for hvilke ingredienser der nok vil smage godt sammen. Det kræver lidt øvelse. Hvis man tilhører typen, der kun kan lave syv retter, ved at følge den samme rutine, så vil man nok ikke finde det let.

Men det er egentlig kun et spørgsmål om, at prøve sig frem.

Det er sjældent, jeg kan skrive en opskrift ned. Langt de fleste gange, jeg laver en gryderet, så lyder listen over ingredienser noget i retning af: “Lidt gulerødder vi havde til overs, lidt oksekød fra i går, lidt bacontern, lidt smøreost der var ved at blive for gammel, resten af sovsen fra i går og så lige en dåse ærter.” 🤭

Det hjælper selvfølgelig også at have en masse friske krydderurter lige uden for døren, som man bare kan gå ud og plukke løs af. Det forbedrer de fleste retter.

En karryret lavet på rester

Langt hen af vejen tror jeg, det bunder i kreativitet. At se mulighederne i, at kunne sætte ingredienser (rester) sammen, til en ny ret. Og det er nok dér, problemet opstår for de fleste.

Måske har man for travlt i hverdagen til at kunne overkomme at skulle tænke synderligt over aftensmaden? Måske er man ikke vant til at eksperimentere i køkkenet, og føler sig utryg ved at gøre det? Måske har man den latterlige idé, at når man vil have en karryret, så skal den være PRÆCIS som man læser sig frem til i en opskrift, hvilket indebærer indkøb af en masse ingredienser man kun får brugt en tiendedel af – fremfor bare at improvisere sig frem baseret på de ting man allerede har i køleskabet (+ selvfølgelig karry).

Jeg tænker det fremgår tydeligt at jeg ikke er typen der læser opskrifter, for at finde ud af hvordan mad skal laves. Jeg læser kun opskrifter for at finde inspiration. Og så improviserer jeg ellers over temaet.

Min kødsovs – ofte lavet på rester

Selv min kødsovs – der teknisk set er lavet en opskrift på, som du kan finde her – laves normalt som improvisation, og på rester. En halv squash fra egen have, et par gulerødder der måske har ligget lidt for længe i køleskabet, et par hvidløgsfed der er begyndt at spire… Og det smager altså fantastisk, når retten først er færdig.

Jeg kan heller ikke understrege nok, hvor undervurderet overskydende sovs er. Brun sovs, svampesovs, rødvinssauce eller whiskysauce gør sig glimrende i en tomatsovs. Det virker som krydderi. Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan folk kan få sig selv til at smide det ud…

Og som jeg også nævnte tidligere: Den dér smøreost, der står inde bagerst på en hylde i køleskabet? Den kan ofte også bruges. Personligt er jeg stor fan af at komme pikantost i gryderetter. Igen, det virker som krydderi. Og hvis du alligevel har noget stående, som du ikke regner med at få spist op inden det bliver for gammelt, så er det altså et billigere og smartere alternativ, end at købe et helt nyt glas pesto, som du også kun får brugt halvdelen af, inden det også bliver muggent…

Kort sagt: Brug de ingredienser, du har ved hånden. 👍

At minimere madspild er ikke et spørgsmål om forkromede løsninger. Det er et spørgsmål om kreativ tænkning – og at tillægge sig en ny vane.

Og ja, det er selvfølgelig godt for klimaet og du sparer også penge, men… Fik jeg nævnt at det også er sjovt? 😀

One thought on “Undgå madspild: Lav kreative gryderetter af rester”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *