Jeg elsker simpelthen rødbeder. De er et fantastisk friskt supplement til så mange forskellige retter – eller bare på leverpostej… 😀
Supermarkedernes varianter har dog – i min optik – aldrig kunnet konkurrere med de hjemmelavede. Så da jeg flyttede på landet og vi fik bygget de første højbede, var det min førsteprioritet at få dyrket nogle rødbeder som jeg kunne sylte. Det blev dog, takket være dræbersnegle, en total katastrofe.
Heldigvis var der lokale pensionister med vejboder der kunne være behjælpelige. Så vi fik skaffet to kilo lokalt dyrkede rødbeder at eksperimentere med sidste år, og et kilo mere her i efteråret. 👍
At kalde nedenstående for en opskrift er så meget sagt, taget i betragtning hvor simpel den er. Men alligevel:
Ingredienser
- 1 kg. økologiske rødbeder
- Cirka 6 dl. lagereddike
- Cirka 300 g. sukker
- Et lille drys salt
- Atamon
Fremgangsmåde
- Kog rødbederne i en times tid i letsaltet vand
- Gnub skrællen af (den slipper lige så fint når de først er kogt færdige)
- Skær rødbederne i skiver
– - Kom sukker og eddike i en gryde og giv det et opkog
- Når blandingen koger kommes rødbedeskiverne i
- Kog i cirka ti minutter
– - Lad rødbederne køle i lagen. Skold i mellemtiden nogle henkogningsglas, og skyl dem gerne i atamon også.
- Når rødbederne er kølet hældes de på glassene sammen med lagen.
Glassene skal på køl efter åbning. Teknisk set er det valgfrit om man vil stille glassene i køleskabet før man åbner dem – men jeg vil på det kraftigste anbefale det, medmindre der kun er kort tid til man skal bruge dem. Hvis man vælger ikke at stille dem på køl, så sørg for at de står et mørkt og køligt sted.