
Efter at have drukket de 10 liter(ish) hyldeblomstsaft jeg kom til at lave tidligere på sommeren, blev jeg nødt til at finde ud af hvad jeg ellers havde ved hånden, jeg kunne lave saft af.
Rabarber var et åbenlyst næste skridt.
Vi har masser af rabarber. Vi fik en stump rod fra mine forældres rabarberplante for to år siden, og den er skudt op i rå mængder både i år og sidste år. Den bliver tilmed en smule større for hvert år, og normalt når vi ikke at få brugt stænglerne til meget andet end en enkelt eller to rabarbertærter på en sæson.
Det er jo et frygteligt spild, i betragtning af hvor meget planten giver.
Som sagt, så gjort.
Udover rabarber indeholder lemonaden (selvfølgelig) citroner og sukker. Og derudover endte jeg med at tilføje et par krydderurter fra egen have: Citronmelisse og mynte. De bidrager med noget friskhed, til en drik der ellers hurtigt kunne gå hen og blive lige nummeret for sød. 👌


Hele processen tager max 1 time, hvoraf størstedelen går med at forberede rabarberen.
Ingredienser
- 1,5 kg. rabarber
- 750g sukker
- 2 spsk. vanillesukker
- 3 øko citroner (skal og saft)
- 1 håndfuld citronmelisse
- 1 håndfuld mynte
Fremgangsmåde
Rens og snit rabarberstænglerne i tern.
Kom rabarber, revet citronskal, sukker, vanillesukker, mynte og citronmelisse i en gryde og dæk blandingen med vand.
Bring vandet i kog, og lad det koge i 10-15 minutter.
Lad lemonaden køle natten over.
Si saften, og hæld den på rengjorte, skoldede flasker.
Saften kan enten drikkes rent med is, eller blandes alt efter ens præference: Med danskvand, Sprite, hvidvin eller champagne for eksempel.
Som ekstra bonus kan man også gemme rabarbermassen når man har siet saften fra – den kan nemlig bruge til at lave rabarbervodka. 😋
Eller man kan være helt old school og spise den til pandekager i stedet for.
Uanset hvad man vælger at bruge den til, så smager den lidt af sommer. 😉
God appetit!
