Vi har længe talt om at vi godt kunne tænke os at prøve selv at dyrke svampe. Idéen opstod for to år siden på Avernakø Landhotel hvor vi fik serveret hjemmedyrkede champignons.

Efter at have researchet spørgsmålet lidt på nettet blev vi enige med os selv om at det da ikke kunne være så svært. Og det passede såmænd også.

Hvad og hvordan

Vi indkøbte to slags mycelium og dyrkningsposer fra Beyond Coffee til at starte med. Der var tale om mycelium til almindelige og gule østershatte, samt dyrkningsposer med bøgesavsmuld og lucerne. Teknisk set burde man kunne dyrke svampene i hvilket som helst steriliseret organisk materiale såsom kaffegrums eller halm – men det var lettere at købe et dyrkningsmedie fremfor selv at skulle samle det sammen.

Dyrkningspose, nyudpakket

Teknikken består så i at man fylder dyrkningsposen med kogende vand, pakker den ind i et tæppe og lader den stå natten over. Det får savsmuldet til at svulme op, og sikrer samtidig at der ikke er bakterier eller “forkerte” svampesporer der kan spolere ens høst. Derefter lader man posen køle af, og tilsætter mycelium.

Derefter skal poserne have fred til at stå – gerne mørkt og ved stuetemperatur. Indholdet bliver gradvist mere og mere “muggent”, og når poserne er helt hvide af mycelium prikker man hul på dem, så svampene kan vokse ud.

Vi lod poserne stå i cirka en måneds tid før de var klar.

Svampene er ved at skyde frem

Nu står dyrkningsposerne i vores fyrrum hvor der er mørkt og varmt, og svampene får ro til at vokse. Når de først er begyndt at skyde frem går det virkelig stærkt.

Hvorfor?

Hele pointen med at dyrke svampe er selvsagt at ende med nogle helt friske, velsmagende svampe til madlavning.

I dag lavede jeg for eksempel stegte østershatte med hvidløg og rosmarin som tilbehør til vores aftensmad. Østershattene er dejligt saftige og har en let nøddeagtig smag. Det kan også anbefales at prøve dem på ristet brød, evt. med spejlæg til.

Stegte østershatte med hvidløg og rosmarin

Nu hvor vi har fået skovlen under østershattene, der efter sigende skulle være de nemmeste svampe at dyrke, bliver næste stop formentlig champignoner. Det er trods alt dem vi plejer at bruge flest af… 😋

Men i det hele taget tror jeg at vi holder fast i svampedyrkningen. Det er nemt, relativt billigt (og kunne være billigere hvis man selv producerede dyrkningsmediet), og kan gøres hele året eftersom det foregår indendørs. Win win win situation. 👍

For andre der gerne vil nemt i gang kan jeg varmt anbefale et kig på Beyond Coffees webshop hvor man bl.a. kan finde færdige “gro sæt” der hjælper én super hurtigt i gang med processen.

Og så ellers velbekomme! 🍴🍄

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *