Der er ikke noget bedre end at kunne gå ud i sin have og plukke krydderurter. Om sommeren har vi stort set alt mellem himmel og jord lige udenfor døren – men om vinteren bliver udvalget jo noget mere begrænset.

Man kan selvfølgelig beholde nogen af planterne indenfor – men hvilke af krydderurterne kan egentlig overvintre?

Vi har haft succes med følgende:

1. Timian

Timian i sneen

Timian er simpelthen umulig at slå ihjel. Sne, frost eller fire måneders uafbrudt regn? Den er ligeglad. Vi har haft glæde af vores timian uanset vejrlig og årstid siden vi fik den plantet.

Og eftersom det også er en dejligt alsidig krydderurt der passer fint til langt de fleste retter, så er den selvfølgelig på en klar førsteplads.

2. Salvie

Salvie i sneen

Salvie er nøjagtig lige så hårdfør som timian. Den står lige så flot i bidende frost og snevejr som timian gør. Og som en bonus, så vokser den voldsomt hver sommer.

Vi er særligt begejstrede for vores salvie til fisk eller gryderetter.

3. Oregano

Oregano begravet i sne

Dette er en ny tilføjelse. Vi satte noget oregano i et af vores højbede i sommers uden at tænke yderligere over det. Og her den anden dag fandt jeg så planten lige så fint grøn, begravet i ti centimeter sne.

Og ja, som en sidebemærkning, så er det et forårsløg der står ved siden af på billedet. De begyndte at skyde op midt i januar…

4. Persille

Persille kan ikke tåle frost. Men den milde vinter sidste år havde den ikke noget imod. Vi kunne plukke persille hele vinteren fordi det aldrig nåede at blive så koldt, at planten visnede helt.

5. Persilleselleri

Det forholder sig med persilleselleri fuldkommen ligesom med almindelig persille. Hvis vinteren er mild, visner planten ikke helt.


Der er sikkert mange flere end kun disse fem. Men det er de her planter vi er så heldige selv at have, og ved selvsyn kan konstatere overlever lidt af hvert. 😃

Ved en anden lejlighed må jeg huske også at skrive om grøntsager der kan stå i jorden vinteren over. Vi har nemlig været så heldige at have friske grøntsager helt indtil nu denne vinter… Masser af gulerødder, bladbede og spinat tilovers. For slet ikke at tale om de forårsløg der begyndte at spire i januar. 👌

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.