En af de ting, der fulgte med da vi overtog huset, var en gammel, frønnet havebænk.

Malingen var afskallet og sædet var ved at falde fra hinanden. Alligevel beholdt vi den, da det jo trods alt kun var sædet der fejlede noget – og vi syntes den så rigtig godt ud. Så vi håbede at kunne finde tid til før eller senere at sætte den i stand.

Sådan så bænken ud før vi gik i gang

Dagen oprandt her i weekenden.

Vi havde en rest hvid træmaling stående fra sidste år, hvor jeg malede udestuen. Og så fik Jonny nogle egeplanker fra Biobyg (hvor han arbejde en måneds tid her i foråret).

Og så var det bare at gå i gang.

Sådan gjorde vi

Trin 1: Afslibning og fjernelse af sædet

Først fik hele bænken en gang med en båndsliber, for at fjerne den gamle, afskallede maling inden vi skulle male den igen. Efter båndsliberen gik Jonny de mindre tilgængelige steder efter med rystepudser eller håndkraft.

Her er Jonny i gang med vores nye båndsliber.

Dernæst fjernede vi sædet. Det var ikke særlig svært, eftersom det dårligt hang fast på resten af bænken længere. Og så havde vi et skelet, vi kunne bygge ovenpå.

Sådan så skelettet ud

Trin 2: Maling

Første trin var at få malet skelettet. Det fik to lag hvid træmaling. Vi startede med at vende bænken på hovedet, for at være sikker på at vi ikke glemte nogen flader på undersiden.

I fuld gang med et male

Takket være det dejlige vejr behøvede vi ikke at vente længe mellem det første og andet lag, da malingen tørrede så hurtigt.

Og mens jeg malede gik Jonny videre til næste trin.

Trin 3: Forberedelse af nyt sæde

Den forreste og bagerste planke til sædet skulle skæres til så de passede til hjørnerne på bænken. Derudover skulle kanten på den forreste planke slibes, så den blev afrundet og dermed behagelig at sidde på. Og så skulle alle plankerne slibes og olieres.

Egeplankerne til sædet

Vi brugte Borup olie til hårdt træ til at oliere plankerne med. Udover at beskytte træet giver det en virkelig flot glød.

Trin 4: Montering af nyt sæde

Så er vi ved at være der…

Da malingen var tør, og olien var trængt nok ind i træet til at vi kunne arbejde med det igen, skulle plankerne monteres. Vi startede med den forreste og bagerste, og målte derefter ud hvor meget mellemrum, der skulle være mellem de resterende, før vi også fastgjorde dem.

Slutresultatet

Super flot, ny (gammel) bænk

Slutresultatet er en super flot bænk – lige så god som ny, og nok i stand til at holde 20 år mere. Endnu et bevis i vores efterhånden store samling på, at man ikke hele tiden behøver at købe nye ting, men sagtens kan nøjes med det man har.

Og hvad har det kostet os? Kun cirka 100 kroner til olien. Resten havde vi i forvejen. 👍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *