Idéen om insekthoteller er sympatisk nok. At give de hårdt pressede insekter et sted, de kan opholde sig. Overvintre. Formere sig.

Problemet er bare, at hvis de overhovedet har andre muligheder – så gider de da ikke at bruge et “kunstigt habitat”. De vil hellere have den ægte vare.

Vi har selv et bihotel bagerst i vores have. Det har vi haft i snart to år, og ikke én gang har jeg set en bi opholde sig i nærheden af det. Bier har vi dog masser af. De sværmer omkring ukrudtet, de sværmer helt sanseløst omkring de blomstrende krydderurter. I det hele taget boltrer de sig over det hele. Og ignorerer det kunstige habitat fuldkommen. For hvorfor skulle de lade sig nøje med det? Der er jo mange andre steder, de hellere vil opholde sig – såsom tagudhænget og træerne…

Og det kan man jo ikke fortænke dem i.

Derudover er jeg tilbøjelig til at tænke, det er vildledende, når insekthoteller bliver markedsført som en mulighed for at “invitere insekter ind i din have”. Hvis der ikke er insekter i din have i forvejen, så er det fordi du gør noget meget, meget forkert. Lad mig gætte: Flisebelagt – eller helt kortklippet plæne? Måske en masse ukrudtsmiddel?

Et insekthotel er i så fald et sølle plaster på såret.

Det, der tiltrækker insekter, er et naturligt habitat. En masse forskellige planter (her er ukrudt den absolut letteste løsning, hvis du ellers kan holde tanken ud), og måske lidt gammelt træ der ligger og formulder lige så stille i et uforstyrret hjørne.

Ikke en kasse du har sømmet op på en pæl.

Naturen har ikke brug for mennesker til at fortælle den, hvordan den skal regulere sig selv. Det har den haft flere millioner år til at finde ud af. Og den klarer det betydeligt bedre på egen hånd.

Så i stedet for at købe et insekthotel – så lad din have gro til med ukrudt!

I stedet for at købe et bihotel – så plant nogle blomster. Eller lad ukrudtet blomstre. Eller plant nogle krydderurter (det elsker de)!

Hvis levevilkårene er gode nok, så skal bier og insekter nok finde vej til din grund. Uanset om du har hængt et insekthotel op eller ej. Så lad være med at symptombehandle – eller pleje din dårlige samvittighed – ved at smide penge ud af vinduet på dem.

Brug pengene på krydderurter i stedet.

De smager i øvrigt også bedre… 👌

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *