Vi har netop færdiggjort den første sæson af “Clarkson’s Farm“… For ja, Jeremy Clarkson (kendt fra Top Gear og The Grand Tour) har simpelthen besluttet at han vil forsøge at dyrke landbrug. Resultaterne er blandede, men hvis serien beviser noget, så er det at enhver idiot kan dyrke sine egne grøntsager!

Selvfølgelig vil de fleste af os aldrig kunne komme til at gøre det i så stor skala, at vi behøver en traktor. Men de fleste af os vil jo på den anden side heller ikke skulle leve af at gøre det – vi skal bare have nok til eget forbrug. Og det er inden for de flestes rækkevidde, hvis viljen ellers er der.

Og i Clarkson’s Farm bliver der bestemt ikke lagt skjul på hvor svært landbrug til tider kan være. Tørke, skybrud, skadedyr, hårdt arbejde og svigtende priser på landbrugsprodukter er alle med – og efter et helt års slid lyder overskuddet kun på sølle 114£.

Men samtidig, så er konklusionen også, at landbruget er dét job, Clarkson selv synes har været mest tilfredsstillende at udføre. Og det kan jeg jo kun nikke genkendende til.

Hvad er der sjovt ved at knokle i haven!?

Jeg har tidligere skrevet om, hvor meget bedre ens egne grøntsager smager, end dem man køber. Og det er nok 50% det faktum, at du selv har sået dem, vandet dem og set dem skyde op. Og 50% det faktum at du graver dem op 5 minutter inden de kommer i gryden så de er helt friske.

Personligt kender jeg ikke noget mere givende, end at bygge noget op fra bunden med sine egne hænder. Og landbrug er bare det absolut mest basale – for maden er jo uundværlig for os alle.

Landbrug er så gammel en profession at jeg tror den på et ubevidst plan er instinktiv. Jeg tror, mennesker har behov for at dyrke noget, og for at mærke jord under neglene for rigtig at trives. For rigtig at føle, at vi er i kontakt med naturen, og at vi gør noget nyttigt med vores tid.

Det er hårdt arbejde, ja. Men meget givende.

Jeg er ganske vist glad for, at jeg ikke skal leve af at dyrke hvede, raps og byg. Eller holde får, for den sags skyld. For økonomien i det er ren statsstøtte, og man har aldrig fri. Men på den anden side ville jeg heller ikke trives med at bo et sted, hvor jeg ikke kunne komme til at grave gulerødder op i egen have inden madlavningen. Jeg har tidligere forsøgt at bo i en lejlighed i byen, og det var absolut ingen succes.

Den gode nyhed er, at hvis du ikke behøver at leve af det du dyrker – så kan du bare gå i gang. Har du en kartoffel med spirer? Grav den ned i baghaven og vent: Den formerer sig automatisk! Hvis du sår nogle frø vil 80-90% af dem spire uden at du skal foretage dig noget som helst. Det er nemt at komme i gang!

Det er nemt at dyrke noget!

Det svære består i at tjene penge på at gøre det.

Og heldigvis vælger serien ikke at romantisere landbruget eller livet på en gård – overskuddet var nærmest ikkeeksisterende og projektet kun muligt takket være statsstøtte, Amazons filmhold og Clarksons i forvejen store formue.

Dagene var lange, og der blev ofte arbejdet til langt ud på natten også.

Men i sidste ende – på trods af alt dette – ønskede han alligevel at fortsætte. Respekt for det. 💪

Ren underholdning – men også lærerigt

Jeg havde, indrømmet, ikke rigtig troet at jeg kunne lære noget af Jeremy Clarkson. Men serien beviste at jeg tog fejl.

Vi havde netop gået og undret os over, hvorfor landmanden endnu ikke havde høstet rapsmarken lige uden for vores hus, da vi fik det forklaret i serien. Fugtigheden var for høj!

Og ja, selvfølgelig så vi da serien for underholdningens skyld. Og dér leverede den også max. Der er jo generelt ikke noget sjovere end at se andre mennesker fucke op. Men alligevel var der en understrøm af alvor, af respekt for det/de erhverv der blev portrætteret, og såmænd også plads til et par advarsler om, at det industrielle landbrug jo ikke rigtig er en fremtidssikret løsning – af såvel økonomiske som miljømæssige årsager.

Det er en lærerig, tankevækkende – og hysterisk morsom serie. Fem ud af fem stjerner og en stor anbefaling herfra.

Og husk så på, at en drone ikke fungerer særligt godt som fårehund. Just sayin’.

Serien kan ses på Amazon Prime her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.