Nu er mit tredje semester snart overstået, og det får mig ganske naturligt til at overveje hvad jeg skal bruge den begrænsede tid (halvanden uge) mellem semestrene på. En afbudsrejse var det første der faldt mig ind.

Jeg kan ganske vist afsløre at det for mit vedkommende ikke bliver til noget denne gang, dels på grund af Covid-kaosset og dels fordi jeg er ved at søsætte alt for mange projekter til, at jeg ville kunne finde tiden alligevel.

Men derfor skal I selvfølgelig ikke snydes for en lille guide til afbudsrejser: Den billige løsning, hvis man gerne vil sydpå, med kort varsel, og ikke er alt for forhippet på en bestemt destination.

Let’s go! 🚀

Hvad er en afbudsrejse?

En afbudsrejse er en charterrejse der kan købes til nedsat pris kort tid inden afrejsetidspunktet – hvilket kan skyldes afbud, eller slet og ret bare ledige pladser.

I de fleste tilfælde skal en afbudsrejse i sagens natur bestilles ret kort tid inden afrejse. Dette er udmærket hvis man på forhånd ved, hvornår man har ferie, og er indstillet på at tage det første og bedste sted hen, hvor der bare er noget sol. Det kan derimod være mere besværligt, hvis man er i et job hvor man skal bestille sin ferie flere måneder i forvejen, uden at vide hvorvidt og hvorhen man kan komme af sted.

Nogle afbudsrejser er med specificeret hotel. Andre med uspecificeret. Hvis du kan leve med et uspecificeret hotel kan du i nogen tilfælde slippe endnu billigere. Så ved du bare ikke hvordan kvaliteten og faciliteterne er, før du når frem. Men det kan selvfølgelig også være i orden, hvis du bare skal bruge et sted at sove, og er ude hele dagen alligevel.

Det siger også sig selv at antallet af desinationer er begrænset. I teorien kan man finde alle destinationer, hvortil der arrangeres charterrejser eller storbyrejser. Men i virkeligheden er det tit og ofte kun Spanien, de kanariske øer og Madeira der er tilgængelige med kort varsel.

Men hvad gør det? Hvis du bare vil ned i solen en uges tid, så kan de steder jo være lige så gode som alle andre. Og til (måske) halv pris er det ikke så dårlig en deal igen. 🌞

I nogle tilfælde kan man også finde billige flybilletter ved at søge på afbudsrejser – hvis rejseselskabet har chartret et fly sker det nemlig ofte at der er ledige pladser på flyet, der sættes særskilt til salg som afbudsrejser kort tid inden afgang. Så hvis du bare skal bruge billig transport til din destination, og allerede kender et sted, du kan overnatte, kan en søgning på afbudsrejser altså også være nyttig.

Hvor finder du afbudsrejser henne?

Der er efterhånden mange muligheder.

Den første (og traditionelle) er at se hos det enkelte rejseselskab. Dette kunne være en god metode, hvis du er vant til at rejse med et bestemt selskab, eller ved at de plejer at have rejser til en bestemt destination, hvor du gerne vil hen på det pågældende tidspunkt.

Alternativt er der en del online platforme du kan søge efter afbudsrejser på. Eksempelvis kan du på TravelMarket søge direkte på afbudsrejser og last-minute rejser. Her får du et større udvalg af destinationer ved en søgning, da der er flere rejsebureauer samlet samme sted.

Ved søgning kan du filtrere efter hvilken lufthavn, du foretrækker at flyve fra, hvilken destination, du gerne vil besøge, din foretrukne afrejsedato og hvor længe, du gerne vil af sted. På den måde kan du nemt begrænse antallet af søgeresultater til noget overskueligt.

Der findes – som sagt – flere andre platforme igennem hvilke man også kan søge på afbudsrejser. Tjek dog efter anmeldelser af platformen før du benytter den, da flere af dem har et blakket ry og ikke nødvendigvis har opdateret indhold eller priser.


Jeg håber det giver lidt inspiration til de mere rejselystne derude, der ikke lader sig afskrække af restriktioner og hvad 2022 ellers finder på at smide efter os.

En rejse behøver nemlig ikke koste det hvide ud af øjnene. En rejse behøver heller ikke være en jagt efter at sætte en ny knappenål i et kort ved at vælge en ny destination hver gang (du får aldrig set dem alle sammen alligevel, så det er spild af tid og penge at halse efter sådan et mål).

En rejse kan bare være… En mulighed for at komme væk fra sine vante omgivelser en uges tid. Og det kan vi vel alle efterhånden have brug for, de sidste to år taget i betragtning.

God tur. 👋

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *