Det vælter frem med bøger om bæredygtige aktier og bæredygtige investeringer lige for tiden. Men er det overhovedet nødvendigt at læse en bog om? Hvad vil det sige, at en aktie er bæredygtig?

Tja, mit syn på sagen er faktisk at en bog er unødvendig. Jeg tror, ikke overraskende, at sammenhængen kan forklares i et blogindlæg.

I hvert fald overfladisk.

For sandheden er jo, at “bæredygtighed” nok er et flot ord, der kan sættes på et bogomslag, og være et salgsargument. Men hvorvidt et produkt eller en virksomhed er bæredygtig eller ej er ikke nødvendigvis noget, der er svært at finde ud af. Det kan såmænd bare være et spørgsmål om almindelig sund fornuft.

Prøv at spørge dig selv, om du tror olie er en bæredygtig investering? Hvorfor / hvorfor ikke? Hvad så med elbiler? Eller solenergi? Hvad med netværksteknologi? Med medicinalvirksomheder? Med tekstilbranchen? Med shipping – og transportvirksomheder? Med isoleringsmateriale?

Nogle af tingene er sværere end de andre, men i alle tilfælde kan du ræsonnere dig frem til et svar.

De ting, du tror er bæredygtige, er de ting, du tror vil eksistere og blive benyttet i højere grad på sigt.

Med andre ord: Hvis du har en langsigtet investeringsstrategi, vil du automatisk købe aktier, som du anser for værende bæredygtige, fordi du udvælger dem efter hvad, du tror vil være rentabelt på sigt.

Det krævede såmænd ikke en hel bog at forstå, vel?

Det er faktisk dårligt nok langt nok til et blogindlæg.

Og ja, man kan sagtens fylde en masse mere på. Man kan gå ind og se virksomheden efter i sømmene, og se hvad de reelt gør (hvilket under alle omstændigheder er en god idé, hvis man ønsker at investere i den). Man kan undersøge om deres grønne snak reelt også fører til grønne handlinger. Og man kan diskutere graden af bæredygtighed i forskellige brancher: Er det nok at en virksomhed som LEGO er begyndt at udvikle bioplast, selvom det kun udgør en lille del af deres produktion? Er det godt nok at de forsøger at gøre det bedre? Eller skal der mere til?

Men i det store og hele er bæredygtighed bare et spørgsmål om, hvad vi alle sammen inderst inde godt ved, der skal til i fremtiden.

Du véd bare at olie ikke er en langsigtet investering længere. Derimod lyder elbiler, solenergi og isoleringsmateriale som noget, det virkelig vil kunne betale sig på sigt, at investere i lige nu. Ikke sandt?

Og det er præcis den tankegang, du skal have gang i, når du bedømmer om en investering er bæredygtig eller ej. Vil denne virksomhed eksistere om ti, tyve eller halvtreds år? Vil den generere et større overskud end i dag? Vil den være mere værd end den er i dag?

Hvis svaret er ja, så er der en stor sandsynlighed for, at din investering er bæredygtig.

Og ja, du bør selvfølgelig bakke din mavefornemmelse op, ved at læse regnskaber og sætte dig ind i, hvordan virksomhedens økonomi ser ud, inden du vælger at investere. Men det bør du jo under alle omstændigheder gøre.

Og det ændrer ikke på at dét, at tænke langsigtet, automatisk også er at tænke bæredygtigt.

Hvis man vel og mærke har noget almindelig sund fornuft at trække på. 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.