Hvad er penge egentlig?

Man hører tit folk snakke om at “tid er penge”. Og det kan jo forekomme rigtigt nok, hvis man taler og tænker som en timelønnet arbejder. Man giver sin tid, og man får nogle penge til gengæld. Så tid er penge. Simpelt, ikke?

Reelt er sammenhængen mellem tid og penge dog kun sand under ganske specifikke forudsætninger – og selv da skal man ikke gå den for meget efter i sømmene. For slet ikke at tale om hvad der sker, hvis du bevæger dig udenfor disse forudsætninger, og ser sammenhængen forsvinde helt.

Lad mig forklare.

Er penge = tid?

De fleste mennesker arbejder for at tjene penge. Og de fleste af de mennesker, der arbejder for at tjene penge, gør det med den fejlagtige opfattelse af, at der er en sammenhæng mellem hvor hårdt de arbejder, og hvor meget de får ud af det.

Hvorfor er den opfattelse fejlagtig?

For det første fordi der er stor forskel på, hvor høj en løn folk får. Afhængig af branchen kan alt fra 12.000 til 90.000 virke som en normal månedsløn. Og den der får 20.000 kr. før skat, kan snildt lægge lige så mange timer i sit arbejde, som dén, der får 90.000.

Og ja, det kan godt være at du som lavtlønnet kan få noget overarbejde hvor du lægger lidt flere timer og får noget ekstra i løn – men du vil aldrig nå de 90.000 kr. alligevel.

Så allerede dér begynder idéen om, at man bare skal arbejde hårdt for at tjene en masse penge, at se lidt tvivlsom ud.

For det andet er det slet ikke sikkert, du får betaling for overarbejdet heller. Det kan være du får en fast løn, uanset hvor meget du arbejder. Been there…

Og for det tredje, så forsvinder de sidste rester af sammenhængen mellem tid og penge i det øjeblik, du er økonomisk uafhængig. Så arbejder du jo kun, hvis du gerne vil. Ikke fordi du behøver pengene.

Så nej, penge er ikke lig med tid. Hvis du tænker sådan, værd(i)sætter du sandsynligvis ikke din tid nær højt nok.

Er penge = gæld?

Hvad er penge så?

Oprindeligt blev penge til som en praktisk måde man kunne udveksle produkter og ydelser på, uden hele tiden at skulle regne ud hvor mange koskind der gik på en kasse æbler, eller hvor mange elfenbensperler der svarede til et kilo kød. Penge var/er altså et universelt betalingsmiddel. Og eftersom pengene kunne udveksles både før, under og efter overgivelsen af varerne, er der en vis pointe i at sætte lighedstegn mellem penge og gæld.

Gæld er jo i princippet bare det, at man får noget på forhånd, mod at give noget igen senere. Det vil typisk være penge der lånes, mod at der senere skal betales renter og afdrag. Det kunne også være et produkt man får på afbetaling.

Der er langt mere gæld i verden i dag, end der er “virkelige” penge. Både privatpersoner, virksomheder og stater kan stifte gæld. Og gør det i stor stil. Rigtig meget af vores forbrug er i dag finansieret ved gæld.

Så sammenhængen mellem penge og gæld er ikke helt forkert.

I princippet er forskellen bare øjnene der ser. Hvis du er en bank, tjener du penge på folks gæld. Og hvis du er en privatperson eller virksomhed, mister du penge på at have gæld til banken.

Forskellen er renten. Og takket være renters rente-effekten kan gælden blive endog meget dyr at have.

Så ja, penge kan godt være lig med gæld. Men kun på følgende vis:

For udbyderen: Andres gæld er lig med mine penge

For låntageren: Min gæld er lig med andres penge

Det er jo, som I kan se, ikke en særligt god deal for andre end banker og finansieringsselskaber.

Er penge = penge?

Så… Hvad er penge så? For os, almindelige mennesker.

Penge er penge.

Hvad mener jeg med det? Jo: Hvis du har tilstrækkeligt af dem, eller bare forstår at forvalte dem godt, genererer penge selv flere penge.

Hvordan? Der er mange måder.

Dengang bankerne gav positive renter, var det én af dem. En anden er obligationer, der i de fleste tilfælde stadig giver positive (men meget lave) renter. Så er der aktier. Crowdlending. Udlejningsejendom. Udlejning af værelser, din bil, dit værktøj eller din båd. Man kan investere i råvarer eller spekulere i valutakurser. Man kan have passiv indkomst fra eksempelvis e-bøger, online kurser, en webshop med dropshipping eller andre sjove ting.

Hovedpointen er bare, som jeg tit har skrevet før, at man skal samle aktiver, og fjerne passiver fra sin økonomi. Aktiver, er de ting, der genererer penge. Passiver, er de ting, der koster penge. Så medmindre du udlejer (dele af) dit hus og din bil, så er de to ting passiver. Det er en misforståelse, de fleste begår.

Hvis du får samlet tilstrækkeligt mange aktiver, og elimineret så mange passiver som du kan, vil du ende med at være økonomisk uafhængig.

Metoden – og valget af aktiver – kan variere. Men princippet er det samme.

Så i princippet er penge bare penge.

Hvis du har nok af dem, vil de tiltrække flere. Hvis du bruger for mange i forhold til, hvad du får ind, vil du mangle, og være tvunget til at sælge din tid igen for at generere flere.


Jeg håber, det her får sat nogle tanker i gang hos dig. De fleste mennesker tror, de ved hvad penge er, fordi de er gode til at bruge dem, og måske også til at tjene dem. Men reelt mangler de forståelsen for, hvad penge er, hvordan de opstår, og hvordan de kan bruges til at generere flere penge.

Næste skridt herfra kunne være at læse op på passiv indkomst, eller på investering i din foretrukne type af aktiv.

Held og lykke på rejsen. 👋

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *