Lige nu giver medierne genlyd af formaninger til, at man skal bruge flere penge “for samfundets skyld”. Jeg har tilmed fået en meddelelse fra min bank med samme budskab.

“Bare lige indtil vi får gang i hjulene igen” skal folk skyde gang i et overforbrug, der belaster deres privatøkonomi. Men problemet er jo, at det ikke er “bare lige indtil” noget som helst. De økonomiske modeller er beregnet ud fra et permanent overforbrug. Så ifølge dem, vil der altid være noget der kræver at du “bare lige” køber lidt ekstra, du ikke behøver…

Jeg synes tværtimod at det er vigtigere end nogensinde, at man skærer ned på forbruget. Dels fordi hver krone, du bruger på noget, du ikke har behov for, kan gøres op i antal sekunder du skal arbejde uden at du behøvede det. Og dels fordi tiderne bare er usikre. Og ser ud til at blive ved med at være det.

Hvorfor ikke hellere sørge for at have en solid buffer, så du med relativ sindsro kan gå udfordringerne i møde, fremfor tankeløst at kaste sig ud i en “forbrugsfest”. Det eneste man fejrer ved at gøre det, er jo dels en usikker privatøkonomi, og dels en unødig belastning af klodens ressourcer.

Dit forbrug bør være mindre end din indkomst

Den simpleste grundregel at leve efter, er altid at holde sit forbrug mindre end ens indkomst. Alt andet bygger ovenpå dette. For hvis du bare kan gøre den ene ting, så er du dels sikret mod gæld, og dels allerede på vej til en opsparing.

Og hvad så derefter? Hvis man konsekvent forbruger mindre, end man tjener? Ja, det kommer jo an på hvad du selv vil.

Jeg har et par grundregler, jeg selv strukturerer min økonomi omkring. Og de fungerer ikke nødvendigvis for alle, men de virker efter hensigten for mig.

Den ekstra indtægt, jeg får ved at leje min lejlighed i Odense ud, går direkte ind på den konto, jeg bruger til opsparing. På den måde har jeg en automatisk overførsel til opsparing, som jeg ikke skal tænke over. Og jo mindre man skal tænke over opsparing, jo bedre virker det.

Derudover har jeg skåret alt til benet. Jeg betaler intet, jeg ikke absolut behøver.

Jeg havde et par måneder på kontanthjælp som nittenårig, og en periode hvor jeg reelt var hjemløs. Og det blev til et traume, jeg nok aldrig helt kan slippe. Så det, jeg primært regner efter er, at hvis jeg ikke kan betale samtlige regninger og stadig have penge til mad og tøj, på under 5.000 kr. – ja, så gør jeg noget forkert. Og det er vel at mærke uanset indkomst.

Og det bedste af det hele? Det er at jeg egentlig ikke føler, at jeg giver afkald på noget. Tværtimod. Jeg får friheden givet. Friheden til at holde fri og nusse om min have og fokusere på min kunst, fordi jeg ikke er bundet til at skulle tjene x antal kroner hver måned.

For mig at se, er der ingen tvivl om hvad der er vigtigst.

Hvis du er bange for at tjekke din konto, gør du noget forkert

Det ovenstående giver egentlig sig selv. Jeg hører rigtig mange mennesker pive over at de er bange for at se deres kontoudtog, og udskyder det af samme årsag. Men jo længere du udskyder det, jo værre bliver det.

For at have en sund økonomi, er man nødt til at have styr på den. Man skal vide hvor meget man får ind, og hvor meget man giver ud. Og det har man kun hvis man overvåger flowet.

Jeg selv tjekker min konto ugentligt. Og det er ikke engang fordi det er nødvendigt, eftersom jeg generelt ved, hvad jeg kommer til at se når jeg tjekker, men det er bare blevet en vane. Jeg kan varmt anbefale andre at gøre det samme. Det giver ro i maven.

Og ved du hvad? Hvis du er bange for at tjekke din konto fordi du ikke ved hvad der står på den, så er der en ret stor sandsynlighed for, at det skyldes for ivrig svingen med dankortet. Du har egentlig mistet overblikket – måske ved du ikke engang med sikkerhed hvad det er du har købt, og hvorfor. Og hvis det er tilfældet, så var det i hvert fald ikke noget du havde brug for.

Så hvorfor overhovedet give sig selv den hovedpine?

Jeg ved at det er dybt indgroet i kulturen efterhånden. Men det behøver jo ikke betyde, at det bør være sådan. Eller at det ikke kan ændres.

Hvis ikke forbrug – hvad så?

Du frigør enorme ressourcer i din økonomi, hvis du stopper overforbruget. Og hvad kan du så bruge de penge til? Alt det andet. Gå på deltid, og få mere tid til din familie eller hobbies. Spar op og gå før på pension. Tag ud og rejse. Få renoveret dit hus. Hvad som helst du ønsker, som er et større og dyrere projekt egentlig.

Og når det kommer til stykket, så er de større og dyrere projekter som regel også de vigtigste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *