Jeg er så småt ved at blive miljøskadet af at gå på en uddannelse der består af lige dele jura og økonomi. Det sker oftere og oftere at jeg tænker i økonomiske termer når vi skal træffe beslutninger. Om det er godt eller skidt må tiden så vise. 😅

Det seneste skud på stammen af økonomiske overvejelser var da vores gamle opvaskemaskine besluttede at pensionere sig selv, og nedlagde arbejdet. Det er den også vel undt i betragtning af, at den fulgte med huset da Jonny købte det, og allerede var gammel på daværende tidspunkt.

Det stillede os dog over for et dilemma. Skulle vi overhovedet have en opvaskemaskine? Og hvis ja, skulle vi i så fald købe en brugt eller en ny?

For at forklare hvordan vi besvarede begge spørgsmål er jeg nødt til at komme ind på begrebet “alternativomkostninger”. Det betyder kort og godt, hvad du ellers kunne have fået ud af den tid/de penge du bruger på en bestemt ting eller aktivitet. Hvor meget tingen reelt “koster” skal måles i de alternativer, du har til den.
For eksempel: Hvis vi ikke har en opvaskemaskine skal vi vaske op i hånden i stedet, og det vil tage mere tid. Den tid kan i stedet bruges til noget andet (for eksempel, i teorien, arbejde) der kan generere indkomst eller livskvalitet… Og så videre.

Og hvad valgte vi så?

Det nye monstrum – en markant forbedring!

Valget mellem at have eller ikke at have en opvaskemaskine var dermed let nok at tage. Det næste spørgsmål var straks sværere.

Skulle vi købe en brugt opvaskemaskine, hvilket er et billigere alternativ og et valg der i øvrigt ligger fint i tråd med vores generelle princip om at genbruge så vidt muligt.

Problemet er så bare, at vi ikke har haft held med at købe brugte hvidevarer. Det er faktisk kun vores køle-fryseskab der har været en ubetinget succes. Til gengæld har vi været gennem to brugte tørretumblere der har været en total katastrofe, sprunget sikringerne og spildt vand ud over gulvet i vores badeværelse. Så selvom de ikke kostede os noget (eller jo, den ene kostede 1 kr.), så har de i hvert fald ikke være besværet værd. Hvis vi skal tilbage til at regne på alternativomkostninger, så overstiger det antal timer vi har brugt på at forsøge at få dem til at virke, så langt det en ny tørretumbler ville have kostet.

Så derfor endte vi med – ret atypisk – at beslutte at købe en ny opvaskemaskine.

Vi endte med en Bosch Serie 4 SMU46Di01S (som efterfølgende er udgået) til 2.777 kr. – valgt ud fra mærke/kvalitet samt anmeldelser. Vi var enige om at når vi nu skulle købe nyt, så skulle det også være noget der kunne holde længe – ikke et no-name mærke vi ikke vidste hvad vi kunne forvente os af.

Så den er nu kommet hjem og er blevet installeret. Og bortset fra at den pynter betydeligt i køkkenet sammenlignet med den gamle, så har den også flere indstillinger, bruger mindre strøm, og har allerede drevet Jonny til vanvid ved automatisk at slå over på “Eco Mode” i samme øjeblik han vender ryggen til, når den synes han har skruet lidt vel op for temperaturen… 🤣

Alt i alt en stor forbedring – og en bekymring mindre at have hængende over hovedet. Og så kan vi ellers fokusere på førstesalen igen. 🎉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.