Kender du den situation, at du har købt et par nye sko, og pludselig mangler du en trøje der passer til? Eller et nyt køleskab, og pludselig ser dit ellers udmærkede komfur gammelt og lurvet ud ved siden af? Eller et nyt hus, hvorefter du også køber en ny bil… Størrelsesordenen er underordnet. Princippet er det samme.

Tendensen til, at én nyanskaffelse medfører flere, kaldes for “Diderot effekten”, navngivet efter den franske filosof Denis Diderot der først beskrev fænomenet.

Historien er, at han havde fået en ny, rød morgenkåbe, som han var meget glad for. Men sammenlignet med den, så resten af hans ejendele pludselig triste ud. Derfor begyndte han gradvist at skifte dem ud. En ny læderbetrukket lænestol, nye (finere) kunstværker til væggene, et nyt skrivebord… Og pludselig havde han gæld.

Det hele valgte han at opsummere i et essay med titlen “Regrets on Parting with My Old Dressing Gown”, hvori han konkluderer, at i sit gamle tøj var han i kontrol, mens det nye havde taget kontrollen over ham.

Det er godt 250 år siden nu. Men det kunne lige så godt være skrevet i går.

Ét indkøb har det med at kalde på flere. 💰

Har man købt nye solbriller skal man også liiige have nyt badetøj… Har man købt et nyt hus skal man også liiige have en ny bil (selvfølgelig med alt tilgængeligt ekstraudstyr).

Hvordan bevarer man kontrollen?

Hvordan styrer man denne impuls, og forhindrer sig selv i at anskaffe ting, for blot at anskaffe dem?

Hvor meget ønsker du at forbruge?

Jeg har sagt det før, og jeg kommer nok til at sige det mange gange endnu: Et budget er din ven. Træf et informeret valg om, hvor stort dit forbrug skal være.

Sandsynligvis har du allerede alt det, du behøver. Langt det meste du anskaffer fra nu af, vil være til erstatning for noget, du allerede har.

Så hvor mange penge ønsker du egentlig at bruge på dét?

Tænk over, hvad de penge i stedet kunne være anvendt på. Opsparing, investeringer, huskøb… Eller måske en jordomrejse med familien engang i fremtiden? Det er i princippet kun fantasien der sætter grænser. Men for at kunne få råd til den slags større ting, der virkelig giver ens liv indhold og værdi på sigt, så kræver det at man er bevidst om hvad man bruger småbeløb på lige nu og her…

Så hvor meget ønsker du reelt at forbruge for? Og hvor meget ønsker du at lægge til side, til ting der virkelig betyder noget?

Alene det at have en plan, og have et mål, kan stoppe tendensen til at serie-indkøbe ting, til erstatning fra andre, der intet fejler. For de penge man bruger på det, går jo fra de andre (og vigtigere) formål, man ønsker at arbejde hen imod.

Mennesker er simple væsner, der har lettere ved at forholde sig til her-og-nu end til noget der skal ske, år ude i fremtiden. Så alene ved at have en plan og lægge et budget for dit forbrug, er du langt bedre stillet end gennemsnittet.

Hvad har du egentlig brug for?

Jeg har egentlig aldrig som sådan været den store fortaler for minimalisme. Det er ikke fordi jeg ikke synes, det er en god idé, at skære ned på mængden af unødvendige ting, der omgiver os. Men mere fordi de minimalistiske trends der fra tid til anden dukker op, for størstedelens vedkommende er noget elitistisk vås. Det handler om at smide en masse ting ud, som man måske kunne have brugt. Og som man nok ender med at anskaffe igen senere… Det har jeg ingen respekt for…

For slet ikke at tale om, hvor privilegeret man overhovedet skal være, for bare at kunne smide sine ting ud, fordi man har set/hørt/læst om, at det er en god idé.

Men anyway… 🙈🙉🙊

En langt bedre løsning er, at tænke over hvad man behøver, inden man overhovedet anskaffer noget.

Er det en ting, du ikke allerede ejer en tilsvarende af, og som du tit har tænkt over, at du mangler? OK, så kan det være det giver mening.

Er det derimod en ting, du allerede har skabet fuld af, og som du bare lige har set en ny version af på nettet / i en reklame / på Instagram? Så tag fat i dig selv, og spørg, hvorvidt det virkelig er noget, det vil berige dit liv at eje. Om du ikke har tilstrækkeligt allerede. Om du ikke hellere ville bruge pengene på noget større og væsentligere om et år?

Og derudover: Hvis du køber efter trends kommer du til at ligne alle andre. Just sayin´.

Ved at holde dig selv tilbage og bruge og genbruge det, du allerede ejer, kan du skabe din helt egen stil. Det tror jeg personligt på, er mere givende på sigt.


Og sidst men ikke mindst: Hvis din shoppetrang virkelig tager overhånd, og du ikke kan styre den på egen hånd, så søg hjælp.

Men for de fleste af os er det tilstrækkeligt at hanke op i os selv, og være bevidste om hvad vi gør, og hvorfor vi gør det. Vi er jo trods alt mennesker, hvilket betyder at vi kan udøve selvkontrol! Det er en totalt undervurderet evne – nærmest en art superkraft, vi (stort set) alle sammen besidder.

Så gør brug af den. Det kan betale sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *