Man skulle tro at folk, der har en højere indkomst, også har en bedre økonomi. Højere indkomst burde logisk føre til mere opsparing og flere investeringsmuligheder, right?

Men nej.

Det, der tit og ofte sker, når folk får lønforhøjelse – eller ad andre veje opnår en højere indkomst – er, at deres forbrug stiger tilsvarende. Dette fænomen er kendt som “lifestyle creep”.

Man kan med andre ord tjene tonsvis af penge, uden at det kan ses på størrelsen af ens formue.

Så hvad kan man rent praktisk gøre for at undgå at falde i denne fælde?

Her er et par praktiske tips til, at undgå lifestyle creep.

Tip 1: Opsparing først

De fleste mennesker forbruger først, og tænker først på opsparing bagefter. Men på den måde er der ingen garanti for, at der overhovedet er noget tilbage at spare op, ved månedens slutning.

Den letteste måde at undgå lifestyle creep, er at prioritere opsparing som det første. Simpelthen sørge for, at ens ekstra indkomst automatisk bliver overført til en opsparingskonto eller et aktiedepot d. 1. hver måned. Så er pengene nemlig ikke tilgængelige til øget forbrug, medmindre man bevidst går ind for at føre dem tilbage til en konto, man har nemmere adgang til.

På denne måde kan man uden at skulle gøre sig nogen tanker om det, nemt holde sit forbrug på det sædvanlige leje.

Hver gang ens indkomst stiger, justerer man bare den automatiske overførsel tilsvarende op, og så kan man ellers læne sig tilbage og nyde synet af den voksende opsparing.

Tip 2: Læg et budget

I forlængelse af Tip 1 bør man også lægge et budget. Lave en opstilling over ens indtægter og udgifter, og gøre sig nogle grundige overvejelser over, hvor meget man ønsker at lægge til side, og hvor meget forbrug man ønsker at have.

Hvis man ikke gør sig disse overvejelser, er det mere sandsynligt at forbruget tager overhånd, simpelthen fordi man ikke har en plan for, hvad pengene ellers skal bruges til.

I øvrigt kan det også være, at man mens man lægger budgettet, opdager poster der kan skæres fra. Det kunne eksempelvis være abonnementer eller forsikringer, man ikke har brug for længere.

Win win. 🏆

Tip 3: Tænk langsigtet

Læg nogle langsigtede planer. Tænk over, hvilke større investeringer, du gerne vil foretage i fremtiden, og hvad de reelt vil koste.

Vil du gerne købe et hus? Hvorhenne? Hvad vil det koste? Så ved du, hvad det vil kræve, at spare op til det, og du kan regne ud omtrent hvor lang tid det vil tage før du kan realisere målet.

Hvis du har et klart mål, er det lettere at motivere dig selv til at lægge penge til side, fremfor at bruge dem på et nyt ur eller en dyr middag her og nu.


Med disse tre tip, der fungerer bedst hvis man anvender dem sammen og i forlængelse af hinanden, bør man kunne holde sit forbrug under kontrol, når ens indkomst stiger.

I det hele taget kan jeg kraftigt opfordre til, at man jævnligt gennemgår sin økonomi og tænker over, hvorvidt man bruger sine penge fornuftigt – og først og fremmest om man bruger dem på noget, man føler er meningsfuldt.

Hvis man sidst på måneden ikke kan huske, hvad ens penge er gået til, har man sandsynligvis ikke fået noget af værdi for dem. Og det er ærgerligt, særligt taget i betragtning, at de fleste mennesker tjener penge ved lønarbejde, hvorved dine penge repræsenterer tid, du aldrig får igen. 🤷‍♀️

At passe på dit forbrug er derfor dels respektfuldt over for dig selv og dine nærmeste, og dels en investering i din fremtid.

Dit fremtidige jeg vil takke dig for at have gjort det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *