Der er nok ikke nogen tilbage, der lever i lykkelig uvidenhed om at priserne stiger. Og da i særdeleshed ikke de af os, der er uheldige nok til at have et naturgasfyr. 👍😏

Det er efterhånden længe siden at vi i Vesten har set prisstigninger på så højt et niveau, og det kan for mange være svært at forholde sig til.

Den Europæiske Centralbank har længe opereret med et mål om en inflation på max 2%. Og EU-landene har troligt bestræbt sig på at overholde dette krav. Det har betydet økonomisk stabilitet og en vis sikkerhed for ens penges værdi. Og det har igen været sundt for de europæiske landes økonomier, for når folk har tillid til at deres penge ikke mister værdi fra den ene dag til den anden, så er de mere tilbøjelige til at opføre sig økonomisk rationelt. Win-win.

Imidlertid har selv en inflation på 2% konsekvenser over tid, takket være renters rente effekten. Ved en inflation på 2% halveres værdien af ens penge nemlig på 35 år.

Det lyder selvfølgelig af lang tid. Men det er det ikke. Ikke når den forventede levealder er over 80. Hvis du starter med at spare op i en ung alder, er de penge du sætter til side de første mange år, reelt spildt.

Og lige nu er inflationen over 7%. Den var 7% i 2021 og er foreløbig 7,5% i 2022.

Det betyder en halveringstid på 10 år i stedet for 35. 📈💸

Hvad gør man så?

Hvordan kan man så reagere på den situation?

Det er for det første indlysende, at det at have kontanter liggende, er en rigtig dårlig idé. Det er også en rigtig dårlig idé at have dem stående på en bankkonto. I begge tilfælde ligger pengene bare og mister værdi.

Så hvad kan man gøre i stedet?

For det første kan man overveje at renovere sit hus. Lige nu er varmepumper og solceller ikke et dårligt sted at overveje at placere sine kontanter. Det sparer nemlig én for lige præcis de udgifter, der er steget allermest det seneste år: Varme og el.

For det andet kan man begynde at overveje at investere.

Spørgsmålet er i så fald i hvad.

Fast ejendom er danskernes foretrukne investering. Men man er kun “garanteret” et afkast hvis man køber hus eller lejlighed i en af de fire største byer. Køber man derimod hus i et landdistrikt skal man være heldig hvis man kan videresælge det til samme pris man købte det for. Og videresalg til SAMME pris som man købte for, er takket være inflationen reelt et tab. #protip1

Dertil skal man lægge at huspriserne er høje lige nu.

Imidlertid er det selvfølgelig værd at tage med, at renten stadig er lav, og at man derfor stadig kan få et realkreditlån der er til at betale. Man kan med andre ord komme til at bo relativt billigt. Så det kan måske være en mulighed. Bor man til leje, kan man overveje at købe i stedet. Og ejer man allerede sit hus, kan man overveje at købe en udlejningsejendom.

Det er værd at tage med, at en rente på 2,5% på et realkreditlån, ligger noget lavere end en inflation på 7%. Lånets hovedstol falder med andre ord i værdi over tid, når inflationen er høj. #protip2

Og så er der jo aktier… 🤔

Hvis du har en langsigtet strategi, kan aktier være en god investering for dig, da markedet historisk er steget med 7-8% om året. Det vil sige at afkastet på sigt matcher den inflation, vi ser lige nu.

Og lige nu ser vi fald på aktiemarkedet som reaktion på situationen i Ukraine: En del aktier er med andre ord billige lige nu, fordi aktiemarkedet reagerer på usikkerheden i verden. Men det er vigtigt at huske, at dette kun er et midlertidigt udsving, og altså ikke ændrer på værdien af de virksomheder, man køber aktierne i. Du har med andre ord mulighed for at købe aktier billigt i rigtig solide virksomheder lige nu. Husk dog at undersøge virksomhedens regnskab grundigt før du tager en beslutning, så du ikke ender med at købe katten i sækken.

Hvis du ikke ved meget om aktier, vil jeg anbefale at du sætter pengene i en indeksfond i stedet. En indeksfond er ikke en aktie i en enkelt virksomhed, men et værdipapir der matcher et underliggende indeks. Såsom det danske C25 indeks. Eller tech-virksomheder generelt. Dermed får du automatisk en god spredning på din investering, og en mindre risiko. Og du slipper for selv at skulle vælge de enkelte virksomheder, du vil købe aktier i.

Sparindex’ fonde er eksempelvis meget billige lige nu, dels fordi de lige har udbetalt udbytte, og dels på grund af den generelle uro på markederne. #protip3

Hvad hvis man ikke har så mange penge, at man kan undvære dem til investeringer?

I så fald er der ingen vej omkring det: Det er tid til, at skære ned!

Det første sted at starte kan være elregningen. Lad være med at sætte apparater på standby – sluk dem helt i stedet. Vask ved lavere temperaturer. Sluk lyset når du forlader et rum. Alle de sædvanlige tricks.

Det kan også være en idé at se på muligheden for enten at skifte elselskab, eller at skifte til en fastpris-aftale hos dit eksisterende selskab.

Derudover er det en god idé at se, om man har nogen abonnementer, man ikke bruger. De kan let skæres ud af budgettet. Har du f.eks. en TV-pakke, du ikke benytter dig så meget af, og som lige så godt kan erstattes af Netflix? Eller har du samlet til bunke, og har både Netflix, Prime, HBO Max, Disney+ og andet på én gang? Så kan det være det er tid til at prioritere.

For slet ikke at nævne det fitness-abonnement, du tegnede d. 1. januar og kun brugte én uge? 😉

Du kan også gennemgå dine forsikringer. Hvis du har forsikringer hos flere forskellige selskaber kan du måske forhandle dig til en rabataftale ved at samle dem ét sted. Eller måske er der bare en billigere mulighed hos et konkurrerende selskab? Husk dog altid at sammenligne de to forsikringspolicer for at se, om du får den samme dækning, hvis du vælger at indhente et nyt tilbud.

Og så er der selvfølgelig forbruget. Det kan være at man har været lidt generøs med madbudgettet under Corona og kan skære dér. Det kan være, at ens alkoholforbrug er steget af samme årsag – og det koster mere, end man sådan lige tænker til hverdag, så det er også et godt sted at skære.

Og så kan man selvfølgelig – hvor træls det end lyder, nu hvor samfundet ENDELIG er ved at åbne op – droppe restauranter, caféer og natklubber, udskyde sine planlagte udflugter og ferier, og finde en måde at hygge sig derhjemme i stedet. #træls

Jeg elsker restauranter. Men nogle ting er nu engang bedst hjemmelavet. Varm chokolade, for eksempel.

Varm chokolade smager bedst hjemmelavet!

Og hvad gør vi så selv?

Ja. Det har heller ikke været sjovt at være os på det seneste. Vi har jo som bekendt forsøgt at polstre vores økonomi bedst muligt, men ingen er immune i denne tid.

Vi er særligt ramt af gasprisernes himmelflugt. Vores regning er steget 300%. Dvs. fra 2.500 sidste år i marts, til 7.500 i år. Elpriserne er også steget. Og Jonny har været arbejdsløs det meste af vinterhalvåret.

Så ja, vi har også været nødt til at tænke grundigt over, hvad vi bruger penge på. Og desværre har vi ikke meget vi kan skære ned på, da vores budget allerede står rigtig skarpt takket være undertegnede. 💪

Det betyder, at det er vores sommerferie og vores madbudget, der står for skud. Og det er vi selvfølgelig rigtig kede af. Men det var nærmest det eneste fråds, vi havde tilladt os. Såeh…

Derudover bliver vi nødt til at fremskynde skiftet fra naturgas til en varmepumpe, hvis gaspriserne ikke er faldet inden efteråret. Og det kan betyde at vi skal optage et lån, eftersom vi ikke har haft tid til at spare nok op endnu – det var jo en investering vi ikke havde regnet med at lave, før om et par år. 😏

Men vi er enige om, hvad vi IKKE skærer på: Vores helbred (min visdomstand skal opereres ud om et par uger), vores investeringsstrategi (foreløbig fast køb af aktier hver måned) og renoveringen af vores hus fortsætter også som planlagt. Vi skal nok nå de ting på huset, som vi havde sat os for at nå i år.

Næste trin er at få lavet et rigtigt kontor. Og så håber vi også at kunne få anlagt en ordentlig indkørsel i stedet for mudder og ukrudt. 😂

Tilbage er ikke andet, end at holde øje med udviklingen, forberede sig på det værste og håbe på det bedste.

Hvilket jo i øvrigt altid er en god idé.

“Må du leve i interessante tider,” var en fornærmelse i det gamle Kina. Og efter de sidste 2 år forstår man det jo kun alt for godt.

Lad os i stedet håbe at alting snart bliver rigtig kedeligt og leverpostejagtigt igen. 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.