Nogen tror at folk ville klaske sammen og sidde og glo ind i en skærm hele dagen hvis deres basale fornødenheder var sikret for dem. Hvis de ikke var tvunget til at leje deres mest begrænsede og dyrebare ressource – tid – ud for penge. Det argument dukker ofte op – uanset om diskussionen så går på FIRE (hvor folk går tidligt på “pension” og lever af deres investeringer eller opsparing), borgerløn eller noget helt tredje.

Det er en trist måde at anskue mennesket på. Og ikke én jeg deler. 😒

Jeg kan ikke svare for andre – om end der er mange andre der har besvaret dette spørgsmål før mig. Men jeg ved præcis hvad jeg selv ville gøre.

Hvad er, når alt kommer til alt, pointen i at gå og drømme om økonomisk frihed hvis man ikke aner hvad man vil bruge den frihed til?

Jeg har en lang liste af ting. Og ingen af tingene involverer at ligge på sofaen og glo tomt ud i luften (eller på en skærm).

Så her er svaret på hvad jeg vil gøre hvis/når den dag kommer, hvor jeg ikke behøver at arbejde for andre længere:

Hvad ville jeg arbejde med?

For det første ville jeg ikke holde op med at arbejde. Jeg ville bare holde op med at arbejde for andre. Men det skorter bestemt ikke på idéer til hvad jeg ville beskæftige mig med. Her er et par eksempler:

 • Restaurering og upcycling af gamle møbler – måske kombineret med dekorationsmaleri
 • Dyrkning af grøntsager. Måske et økologisk gartneri? Eller en gårdbutik?
 • Måske åbne en lille restaurant med lokale, økologiske råvarer – og allerhelst grøntsager fra egen have
 • Rådgivning til mindre virksomheder om f.eks. kontraktret, regnskaber og andre ting der er direkte relevant i forhold til den uddannelse jeg er i gang med nu
 • Skrive den bog om IT-branchen der har spøgt i mit hoved i et par år
 • Genskabe gamle Flash-spil i Unity
 • Mere tid til min kunst. Jeg kunne lære at arbejde med træ. Eller keramik.
 • Vægmalerier og freskomaleri – så store og farvestrålende som muligt
 • Lave min egen smykkekollektion
 • Få færdiggjort den fantasybog jeg har skrevet på on-off siden jeg var ti år gammel 🤭

Kort sagt: Der er masser at tage fat på. Jeg ville ikke få meget fritid. Men hvis jeg gjorde…

Hvad med fritiden?

Capri, 2015

For det første føler jeg ikke at det tæller som fritid, når man i forvejen bruger hele dagen på at lave ting man elsker, og føler er meningsfulde. Men uanset hvad kan man jo få brug for at koble af engang imellem.

Hvis man ser bort fra alle de bøger, jeg gerne ville læse uden at tabe dem ned i hovedet på grund af træthed, og alle de computerspil jeg har købt men aldrig har fået tid til at spille… Hvad ville jeg så bruge min fritid på?

 • Jeg ville rejse meget mere end jeg har kunnet hidtil, bundet op på arbejdstider og penge
 • Jeg ville lære at spille på den ukulele jeg har haft i fire år og aldrig haft overskud til at samle op
 • Jeg ville skrive noget oftere på denne blog
 • Jeg ville sy noget mere af mit tøj selv
 • Jeg ville genoptage Tai Chi – som jeg var nødt til at afbryde fordi tiderne ikke harmonerede med mit daværende arbejde
 • Jeg ville begynde at danse igen, hvilket jeg ikke har gjort siden jeg var teenager

Og først og fremmest, så ville jeg ikke have dårlig samvittighed over at lave noget der ikke forekom mig at være “produktivt”, eftersom jeg under alle omstændigheder ikke var bundet af at skulle tjene penge.

Jeg ville fokusere på mit helbred – mentalt såvel som fysisk. Og prioritere alle de relationer jeg ikke har haft overskud til at pleje fordi jeg var totalt udmattet efter arbejde, og ikke magtede at skulle se andre mennesker når jeg endelig havde “fri”.


Kort sagt, så ville jeg gøre de ting der spøger i mit hoved, og som jeg bare aldrig har haft tid eller energi til at gøre noget ved, fordi arbejdet har taget det meste af begge.

Er det bare en drøm? Nej. Det er den fremtid, jeg gerne vil leve i. Det er den fremtid jeg arbejder for at kunne leve i.
Hvor længe det vil tage ved jeg ikke endnu. Men det føles ikke langt væk. Og med sådan en belønning for indsatsen, er det svært ikke at blive motiveret for at knokle. 💪

Men nok om mig. Hvad ville du gøre, hvis du ikke behøvede at bruge din tid på at tjene penge? 😃

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.