Det skal ikke komme som nogen hemmelighed, at jeg synes FIRE-bevægelsen er en positiv udvikling. Folk tager ansvar og får kontrol over deres økonomi, og dermed mere kontrol over deres liv. Win win.

Det ændrer dog desværre ikke på, at bevægelsen er en kompleks størrelse, fyldt med folk, der 1) enten ikke forstår budskabet, eller 2) aner hvad de skal bruge friheden til, eller 3) mangler evnen til at sætte sig et mål og forfølge det, eller 4) nok har evnen, men er alt for risikovillige og går til ekstremer, for at nå det.

Alt sammen mennesker, der gladelig deler deres “gode råd” og/eller selvskabte problemer på nettet.

I ramme alvor.

Jeg har her lavet et sammenskriv, af de forskellige typer mennesker, jeg er støt på i FIRE-grupper det sidste års tid, som jeg synes er særligt langt ude.

Fun times! 🙄

Her er hvordan I ikke bør opføre jer, hvis I vil opnå FIRE:

De typer af mennesker, bevægelsen (blandt andet) inkluderer

“Hvis jeg ikke kommer ost på min burger kan jeg gå på pension 2 sekunder tidligere”-typen

Nogen skriver den slags ironisk, og heldigvis for det. Men nogen gør ikke. Og faktum er, at hvis din økonomiske uafhængighed afhænger af så små marginaler, så eksisterer den reelt ikke. Der er vigtigere overvejelser at gøre sig, større besparelser at finde, og større gevinster at opnå. Det er ikke værd at spilde sin tid på den slags bagateller.

“Jeg rejste til USA for at købe Panodil, så jeg kunne spare 10 kroner”-typen

Ja, det råd var der faktisk én, der gav for nylig. I øvrigt til en mand, der jublede over at han havde fundet ud af at det var meget billigere at købe smertestillende piller, hvis man kunne få sin læge til at skrive en recept. Det spørgsmål er selvfølgelig problematisk i sig selv. Og dét er det i den grad også, at købe en rejse til USA for at spare 10 kroner. At nogen kan tro, der er en besparelse i dét, det grænser jo til det bizarre.

“Jeg sparer penge ved at lave hjemmelavede Pokemon-kort til mine børn ud af en metalplade, jeg havde liggende i værkstedet”-typen

Hader du dine børn? Vil du gerne have dem mobbet? Hvad siger du til dem bagefter, når de kommer grædende hjem fra skole? Var der ikke andre steder, du kunne have sparet?

“Jeg er vred på min kone, over at hun vil på deltid, for at få tid til børnene”-typen

Hvad er det, I sparer op til, hvis det ikke er mere tid til hinanden og børnene? Hvorfor ikke nu, fremfor senere? Børnene bliver jo ikke yngre igen. Det er nu, muligheden for at se dem vokse op, eksisterer. Ikke om ti eller tyve år når I er blevet økonomisk uafhængige. Og med den attitude er det ikke sandsynligt at I nogensinde når målet, for advokater ved godt hvad de vil have for at “hjælpe” jer når I skal skilles.

“Jeg har lige sparet en masse penge ved at købe en gammel køkkenvægt i en genbrugsbutik”-typen

Hvad? Køkkenvægte har indbyggede solceller. Den strøm, de bruger, koster ikke penge. Det gør ingen forskel? Og ja, dette eksempel er hentet fra en gruppe for kvinder. Ikke at det gør det hverken værre eller bedre. Men personen har da ikke fattet noget som helst. Og nej, shopping er nu engang heller aldrig en besparelse, medminde dét du køber, kan tjene sig selv hjem eller mere…

“Jeg arbejder 80 timer om ugen for en dag at få tid til at holde fri-“typen

Jeg håber i så fald, at du har en klar idé om, hvad du vil med dit liv, når du holder op med at arbejde. For arbejdet er jo tydeligvis hele dit liv nu. Hvad vil du erstatte det med? Er der noget? Eller sætter du dig bare i sofaen, slår benene op og dør en uge senere? I så fald ville det have været bedre for dig og dine omgivelser, hvis du havde taget den med ro.

“Jeg bor i et flere millioner dyrt hus i København og spiser tomatsuppe hver dag for at blive økonomisk fri”-typen

Du kunne også overveje at sælge huset, flytte i noget billigere, og måske være fremme ved målet allerede i dag? Måske ville du så også have råd til en mere varieret og sund kost?

“Jeg giver mine børn 3.000 kr. hver i lommepenge om måneden, og kan ikke finde noget sted at spare”-typen

Dine børn har et rådighedsbeløb pr. måned der er større end mit (efter investeringer). Sig dog til dem, at de kan finde sig et job, hvis de skal have nyt tøj.

“Jeg vil gerne være økonomisk fri, så jeg prøver at holde op med at bruge mit MasterCard”-typen

Enhver rejse starter med et enkelt skridt. Men hvis dit første skridt er, at din årlige indtægt er på 500.000 kr., men din konto stadig går i 0 hver måned, du er afhængig af dit MasterCard, og du er i tvivl om hvorvidt du kan opbygge en nødopsparing på 50.000 på et år (hvilket jeg kunne på SU) – så er det altså dine udgifter, du skal starte med at se på. For din økonomi går ud på at smide penge op i luften og brænde dem af.

“Jeg har sat alle mine penge i dogecoin”-typen

Også kendt som “Elon Musk er Gud”-typen. Ikke én, der er værd at tage investeringsrådgivning fra, selvom de gladeligt deler ud af deres “visdom”. Get rich quick-typen, der risikerer at miste det hele, fordi det bare ikke kan gå stærkt nok, og de baserer deres investeringer på ting, de har læst på nettet.

Og hvad gør du så selv, udover at brokke dig?

Der er heldigvis masser af intelligente mennesker (med en solid investeringsplan) i FIRE-bevægelsen også. Og gudskelov for det. Masser af mennesker, der giver gode råd og faktisk ved, hvad de vil.

Som når deres mål uden at splitte deres liv og familie ad på vejen.

Og ikke fordi det skal være ren ananas i egen juice det her – men det letteste eksempel, jeg kan fremhæve, er selvfølgelig mig selv. Et fast beløb (omkring halvdelen af min indtægt) investeret hver måned efter cost-dollar-averaging princippet. I to indeksfonde. Udgifter holdt på et absolut minimum. Sideløbende forsøg på selvforsyning, for at få udgifterne endnu længere ned.

Der er også andre veje. Udleje af værelser i ens eget hus, så man reelt bor gratis, eksempelvis.

Hver må finde sin egen vej baseret på temperament og muligheder.

Bare vælg en metode, og følg den konsekvent. Lad være med at gøre livet så surt for dig selv, at du giver op på halvvejen (eller konen skrider).

Så når du nok derhen før eller siden. Med eller uden en retro køkkenvægt og Panodiler fra USA.

🙌

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *