2022 var et interessant år at være på aktiemarkedet. Året har for størstedelens vedkommende været ét langt bear market, der formentlig er kommet som noget af et chok for de mange investorer, der først fik øjnene op for aktiemarkedet under Corona.
Jeg har rystet på hovedet mange gange af de kommentarer jeg har set i diverse investeringsgrupper på Facebook, og må bare konstatere at ens mentalitet har ret stor betydning for, om man bør investere i aktier eller ej. Hvis et fald på 1% kan få dig til at reagere med: “ÅH NEJ!!! SKAL JEG SÆLGE NU!?!?!? 😱😱😱”, så er det sgu nok ikke noget du har nerver til.
Men nok om det.
Der sidder nogle mennesker derude der har betalt lærepenge i det sidste år. Og forhåbentlig vil det betyde at de ikke kommer til at begå de samme fejl igen.
Her er de fem ting, jeg håber, nye investorer kan tage med fra møg-året 2022:
1: Lad være med at købe en aktie for udbyttets skyld
Eksempel: Mærsk
Tilbage i 2021 var der vild eufori på det ene investeringsforum. Mærsk havde meldt ud, at de ville udlodde 2.500 kr. i udbytte pr. aktie! Folk købte som vanvittige. Fuldkommen ligeglad med at Mærsks aktiekurs var fuldkommen overvurderet og urealistisk værdisat.
Dengang lå en Mærsk-aktie på ~25.000 kr. og i dag er den nede på ~15.000 kr. og selskabet er presset på grund af brændstofpriser og faldende omsætning grundet folks tilbageholdenhed med forbruget efter inflationens stigning. Så det er ikke utænkeligt at Mærsk-aktien kan komme længere ned igen.
I øvrigt kan grunden til at en virksomhed overhovedet kan udlodde et ekstraordinært stort udbytte, være alene den urealistiske prisstigning på aktien, der er gået forud.
Og aktien falder tilsvarende det udloddede udbytte umiddelbart bagefter.
Så lad være med at købe en aktie udelukkende for udbyttets skyld. Du køber en virksomhed. Se altid på virksomhedens værdi – ikke størrelsen på udbyttet!!!
2: Lad være med at købe aktier (kun) fordi markedet stiger
Alt for mange begyndte at købe aktier i 2020 og 2021 fordi de hørte om den usandsynligt store stigning der var i markedet. Hvilket betød at mange nye investorer kom ind i markedet på et tidspunkt, hvor det allerede var overophedet. De købte aktier til en alt for høj pris i blind tillid til, at prisen ville fortsætte med at stige.
Og det gjorde den ikke.
Markedet stiger jævnt over tid, men det er gennemsnitligt. Der er gode år og dårlige år. Og hvis du går ind i markedet og begynder at investere udelukkende fordi du har hørt at det går godt – så kan du risikere at købe aktierne på toppen, og så ellers se værdien sive ud af dem de næste par år. Og der kan gå længe før de igen er værdisat svarende til den pris, du købte dem for.
Voldsomme prisstigninger på aktiemarkedet er et signal om, at man skal være forsigtig og tilbageholdende. IKKE et købssignal.
3: Lad være med at købe hypede aktier
Eksempel: Tesla og Meta
Både Tesla og Meta har de seneste år konsistent været blandt de mest købte udenlandske aktier i Danmark. Og det seneste år er aktiekursen på begge faldet med omkring 60%. Pludselig er de ikke at finde på listerne længere. 😏
Hvis en aktie er et modefænomen, hypet eller bare har været omtalt i nyhederne, så er der en god sandsynlighed for, at den allerede er for højt prissat i forhold til virksomhedens reelle værdi.
Det, der er sket med både Tesla og Meta (blandt mange andre) er, at aktiekursen omsider er blevet mere realistisk. Og hvis du købte på toppen fordi du troede at aktien var det hotteste af det hotte, og med garanti ville fortsætte med at spinde guld for dig, så må jeg skuffe dig. Det kan være, den aldrig når det niveau igen.
4: Lad være med at købe aktier i virksomheder uden indtjening
Eksempel: Uber
Uber er kun ét ud af mange eksempler på software-virksomheder uden nogen forretningsmodel. De skalerer hurtigt, men kan ikke tjene penge. Derfor er det kun en stakket frist før de enten bukker helt under, eller i hvert fald oplever et massivt fald i aktiekursen.
Uber er et særligt grelt – men ikke særligt usædvanligt – eksempel. De har aldrig genereret overskud. De har overlevet på investor hype (se punkt 3), og nu er showet ved at være forbi.
Hvis en virksomheds indtjening pr. aktie, P/E-værdi – eller for den sags skyld bare resultatet fra sidste år – er negativt, så gå udenom.
Software-virksomheder er særligt farlige her, men de er ikke ene om at bære skylden.
5: Lad være med at købe krypto
Eksempel: Bitcoin (og alle de andre)
Jeg investerer ikke i krypto, og jeg kommer heller aldrig til at opfordre andre til at gøre det. For krypto er ikke en investering. Det er kun spekulation. Der er ingen underliggende værdi, og derfor repræsenterer kryptovaluta intet andet end markedets blinde tillid til, og religiøse tro på, at koden kan omsættes til kontanter.
Det har været decideret pinligt at være vidne til.
Nu ser det omsider ud til at markedet har fået et wake-up call. Jeg håber at det er vedvarende.
Sørg for at investere i noget, der faktisk har en intrinsisk værdi (værdi i sig selv). Hvis du køber en aktie, køber du en andel af en virksomhed. Hvis du køber et hus, køber du murstenene og grunden. Uanset hvordan prisen svinger på de ting, har de stadig værdi i sig selv. Det har krypto ikke. For krypto repræsenterer ingenting.
Tænk dig om
Det sidste og bedste råd jeg har til alle derude, der fik et ordentligt rap over nallerne i 2022 er dette: Tænk jer om, tænk langsigtet, læs regnskaberne før I køber en aktie, og lad være med at købe noget I er det mindste i tvivl om hvad er.
Køb de kedeligt selskaber, som ingen andre gider have i deres portefølje, men som vil generere en stabil stigning over tid. Køb indeksfonde, selvom det ikke er lige så sjovt, for de vil tillade dig at sove trygt om natten. Hav is i maven, sid på hænderne og foretag så få transaktioner som muligt.
Automatiser dine køb, log ud af depotet og lad være med at kigge på det i 20 år.
Gør alt det, investeringsguruerne på YouTube IKKE vil have, at du skal gøre.
Så skal det nok gå. 🙌
Held og lykke med det.