Vi har jo som bekendt lige brugt 50.000 kr. på en varmepumpe. Og det fik mig – ikke særligt overraskende – til at tænke på penge. På folks opfattelse af penge. På hvad folk opfatter som værende dyrt eller billigt – og hvad folk rent faktisk bruger deres penge på.

For pt. er vi jo en husstand bestående af 1 studerende og 1 arbejdsløs – men vi havde alligevel intet problem med et lægge 50.000 kr. kontant til en varmepumpe. Mange andre har en langt højere indkomst – men alligevel ingen penge, når de behøver dem.

Det er et emne jeg har skrevet om flere gange før – og nok kommer til at skrive om mange gange igen – for folks forhold til penge er nu engang ofte hul i hovedet. 😂

Her får I en lille kollage af mine observationer fra de sidste par år – der beviser at folks indkomst absolut ingen relation har til deres velstand. Og at folk simpelthen ikke aner, hvad forskellige ting reelt er værd.

Here goes:

Hvad er dyrt?

Vi har jo som bekendt købt huset herude for ~50.000 kr. kontant. Det er omtrent samme pris som den varmepumpe vi lige har fået installeret. Og så har vi nok brugt 100.000 kr. på at renovere det indtil videre.

For ikke så forfærdeligt længe siden talte jeg med en ældre dame om, hvad vi ville skulle bruge på at få renoveret det færdig, og jeg nåede frem til at vi nok skulle bruge 300.000 kr. yderligere.

Hun var ved at falde bagover.

Og det er absolut ikke den eneste gang, jeg har fået den reaktion.

Men hvorfor?

Prøv at lave udregningen i hovedet: 50.000 kr. for huset + 50.000 kr. for varmepumpen + 100.000 kr. på udført renovering + 300.000 kr. på manglende renovering = 500.000 kr. for et nyrenoveret hus der er 100% selvforsynende med strøm og varme. Ingen husleje. Og stort set ingen faste udgifter.

For kun 500.000 kr. – som vi vel at mærke lægger kontant hen ad vejen frem for at låne os til.

Og huset er jo i hvert fald det beløb værd, når vi engang er færdige med det. Så vi har jo reelt set ikke brugt en krone… 😏

Men det opfatter nogen åbenbart som værende dyrt.

I mellemtiden opfattes det som værende helt normalt at folk låner 3 mio. kr. til at købe et hus i en af storbyerne. Og helt normalt at de skal betale gebyrer og rente af samme lån i 30 år. Samtidig med at de i hele perioden kommer til at betale mere i faste udgifter end vi nogensinde vil komme til.

At låne penge til et stort hus betyder med andre ord at der vil fosse penge ud af din konto i lang tid – og så ejer du ikke engang huset. Men alligevel er det ofte vejen til at samfundet vil opfatte dig som værende rig. Jo større hus = jo flere penge. 🙄

Det er hul i hovedet.

Og der er masser af lignende eksempler at tage fat i.

Hvem har flest penge?

Jonny og jeg var for et par år siden på Helnæs, hvor vi gjorde holdt ved Galleri Langager. Et hyggeligt, lille kunstnerdrevet galleri. Og vi blev vist rundt af en nydelig, ældre dame, der selv udstillede på stedet i den pågældende uge. Hun havde lavet nogle malerier, og så havde hun også hentet et stykke drivtømmer nede på stranden, fået det bugseret op til lokalet, og placeret det midt i det hele.

Og der stod vi så og vidste dårligt hvad vi skulle sige mens hun snakkede løs om hvor smukt dette stykke drivtømmer var – og hvor dygtig en kunstner naturen var. Hvorefter hun sluttede af med at give os elevatorblikket og i en nedladende tone sige: “Men I har jo nok ikke råd til at købe det!”

Købe det? Købe et stykke drivtømmer? Seriøst, betale for et stykke træ vi selv kunne have samlet op på stranden? 🤣

Det værste ved det var faktisk at hun mente det helt alvorligt. Hun havde virkelig tænkt sig at tage penge for det stykke træ.

Og der skal jo nok komme en idiot forbi på et tidspunkt, som kan finde på at købe det.

Det var bare ikke lige os. Selvom vi teknisk set havde råd.

Pointen er den, at tit og ofte har man råd til ting netop fordi man ikke køber løs. Folk prøver jo at sælge én ting hele tiden. Men man er altså ikke forpligtet til at købe noget som helst. Og hvis man lader være, ja, så ender man altså med at have ganske mange penge stående på kontoen. Uden at det overhovedet kan ses på én.

Havde vi været den type mennesker, der var dumme nok til at købe drivtømmer – så havde vi med andre ord nok ikke haft råd til at gøre det. 🤯

Men det gad jeg selvfølgelig ikke forsøge at forklare damen. Vi var i øvrigt også ved at dø af grin, så det var lidt svært at få noget sagt.

Anyway.

Et andet konkret eksempel jeg stødte på for et par uger siden, var en kollega hvis kæreste ville have en taske til 25.000 kr. i fødselsdagsgave. Denne kollega har – kan vi roligt sige – en indkomst der er mange gange større end min. Men pengene forsvinder jo så af gode grunde også bare tilsvarende hurtigt fra kontoen.

Og alle forbrugsgenstande er nu engang passiver. Jeg siger ikke at man ikke kan være heldig at vinde i lotteriet ved at finde lige den ene bil, der vil være millioner værd om 30 år. Eller lige den taske, der ender med at være et sjældent samleobjekt, og stiger i værdi. Men det er nu engang ikke normen.

Hvis du køber en bil, skal du være bevidst om, at den mister værdi fra det sekund, du sætter dig ind i den og kører fra forhandleren. Så det kan absolut ikke betale sig at købe en stor bil.

Og hvis du køber et nyt stykke tøj, skal du være bevidst om, at det aldrig bliver lige så meget værd, som før at du har klippet mærket af.

Sådan er det nu engang.

Men alligevel er dyrt mærketøj og store biler symboler, der af samfundet opfattes som tegn på velstand. Mens en varmepumpe – for nu at holde os til inspirationen til dette indlæg – ikke er et synligt symbol, man bærer rundt på armen.

Det ændrer dog ikke på at varmepumpen for det første øger husets værdi, og for det andet sparer os en hulens masse penge på sigt. Mens en dyr taske bare koster en masse penge her og nu.

Det holder aldrig op med at overraske mig, hvor mange mennesker der simpelthen ikke forstår at lave den udregning.

Og så vil jeg slutte af med en ret så underholdende konto jeg fandt på Instagram for en uges tid siden. Og af respekt skal jeg lade indehaveren være anonym. Så lad os bare sige at det drejer sig om en yngre kvinde fra København, der er blevet enig med sig selv om at hun gerne vil have bedre styr på sin økonomi. Og godt for hende. So far so good. 💪

Hun har en årlig indkomst på cirka 500.000 kr. (altså et leje som Jonny og jeg pt. kun kan drømme om selvom vi er to).

Og hvad er så hendes store mål, som hun håber at kunne nå i år?

At “prøve” at få sparet 50.000 kr. op. Og måske holde op med at bruge sit MasterCard.

*mic drop*


Det var det for i dag.

Husk: Man bliver ikke rig af at købe store, dyre ting. Man bliver rig af at passe ordentligt på sine penge og investere dem, fremfor at brænde dem af på forbrug.

Du kan ikke se hvor mange penge folk har, på mærkerne på deres tøj. Eller bil. Eller computer.

Det ville give dig et bedre fingerpeg, at spørge dem, hvad de investerer i. #protip

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.