
Et af de første spørgsmål jeg fik i en øvelse, da jeg startede med at læse erhvervsjura på SDU var følgende: “Hvis IT-systemerne ikke virkede, hvor ville du så søge information?”
Jeg troede først at det var en joke. Men nej. Vi er faktisk kommet til, at det er et nødvendigt spørgsmål at stille.
For mig var svaret åbenlyst. Jeg er 30 år gammel. Jeg ejede ikke en computer før jeg var teenager. Min første mobil var en Nokia 3210. Jeg voksede ikke op med internettet. Til gengæld voksede jeg op med at se frem til den ugentlige tur på biblioteket, hvor jeg kunne bruge timevis på at vandre rundt mellem reolerne og forundres over al den viden, der var trykt på papir og oplagret derinde.
Ja, i dag har vi internettet. Streamingplatforme. E-bøger, lydbøger, podcasts, videoer… Men internettet er et ekkokammer hvor du ender med kun at høre det samme igen og igen, bare sagt på forskellige måder af forskellige mennesker. Ved at gå rundt på et bibliotek derimod, blev man inspireret til at samle bøger op, man ellers aldrig ville have bemærket. Man fik udvidet sin horisont. Ikke afgrænset den.
Jeg føler mig helt gammel ved tanken.
Og bibliotekernes gode egenskaber stopper jo ikke alene ved det, at man kunne bruge dagevis på at udforske dem. Næ nej – de er tilmed fyldt med GRATIS bøger!!!
Ja, gratis.
Nej, du kan ikke beholde dem. Men hvor ofte køber du også en bog, og ender med at læse den flere gange? De bøger der viser sig at være interessante nok til, at du ønsker at læse dem igen, kan du altid købe bagefter. Men resten? Spar pengene, og lån bøgerne i stedet. Så kan flere også få gavn af dem, frem for at du spilder penge og mister plads i dit hus til en masse bøger du alligevel ikke genlæser.
Gratis bøger!!!
Og nu vi er ved uddannelse… Studiebøger er dyre. Jeg kunne snildt bruge 4-5.000 kr. på studiebøger pr. semester. Men ved du hvor bøgerne ofte kan findes gratis – i hvert fald hvis man vælger at springe en enkelt udgave tilbage? Ja, du gættede rigtigt: På biblioteket!
Særligt hvis der er tale om studiebøger der kun er “anbefalede” og ikke obligatoriske.
Hvis din plan med at købe bøgerne fra ny alligevel er, forsigtigt at vende hver side, ikke lave æselører, ikke overstrege og ikke tage noter, fordi du er bange for at du ellers ikke kan sælge bogen videre til næste semester… Så spar dog pengene og lån den på biblioteket i stedet? Det giver samme resultat, og du sparer penge.
Personligt elsker jeg dog at tage noter og lave overstregninger – så jeg går efter en mellemvej, hvor jeg køber bøger til de fag jeg synes er mest interessante, og låner resten.
Og når man nu alligevel er på biblioteket for at hente sine studiebøger eller ugens læsning – either way – så kan man jo også liiige tage et kig ind i magasinet. For der er stort set altid et. Og det er simpelthen himlen på jord. Gamle bøger, der ikke længere bliver vist frem på hylderne. Gamle landkort. Bøger på fremmedsprog. Førsteudgaver. Der er simpelthen ingen grænser for hvilke spændende ting, man kan finde dernede.
Ringenes Herre med dronningens illustrationer? Jeps.
For mig vil biblioteket altid være et eventyrland. Og det faktum, at de bliver nedprioriteret af folks afhængighed af teknologi, er en trist udvikling, der gør os alle fattigere.
Og lige på falderebet, så bliver der talt så meget om genbrug, om deleøkonomi og om at bytte ting efterhånden. Det er underligt i den forbindelse, at ingen tilsyneladende har lavet en kobling til bibliotekerne endnu. For de er da den ultimative kollektive delingsplatform.
Men det skyldes nok, at de mennesker der er optaget af de begreber, alle er for vant til at sidde med næsen nede i deres (nye) smartphone til overhovedet at ane, at konceptet eksisterede før de opfandt et hashtag der matchede. #suk
Gå dog på biblioteket i stedet!