Som bekendt holder jeg aldrig op med at undre mig over andre menneskers tilgang til penge. Andre menneskers komplet manglende forståelse for, hvordan de kan administrere deres penge. Hvad der kan betale sig at gøre. Eller ikke gøre.
For slet ikke at tale om den generelle apati folk har i forhold til økonomi.
Danskere generelt bliver tvangsfodret fra fødslen med en fortælling om, at staten nok skal tage sig af dem, hvis tingene går galt (hvilket absolut ikke er tilfældet), og at det i øvrigt ikke rigtig kan betale sig selv at tage initiativ til noget – og her bruges skat og afgifter ofte som undskyldning.
Men helt ærligt. Ansvar for eget liv har du nu engang kun selv. Og at sætte dig ned og gøre ingenting gavner dig ikke. Uanset hvilken afgift der så skal betales for eksempelvis at sætte solceller op.
Og ja, det er et af mine eksempler denne gang – dét med solcellerne.
Der er mange ting der burde gøres for at ændre folks syn på økonomi, og syn på privat initiativ. Jeg har skrevet stolpe op og stolpe ned om det allerede. Denne gang kommer det til at handle om: “Det kan ikke betale sig”-mentaliteten.
Hvad drejer det sig om?
Det er idéen om, at man ikke får noget ud af at tage et privat initiativ. Om det så er fordi, man forventer at staten skrider ind og gør noget, eller det er fordi man er øm bagi over at skulle betale en afgift er underordnet.
Jeg er træt af den fortælling – som folk gladelig spreder på sociale medier eller i forbindelse med en øl over hækken – at det jo eksempelvis ikke kan betale sig at sætte solceller op, fordi man ikke får lige så meget for at sælge sin overskudsstrøm, som man skal betale for at købe strøm.
Hvad så?
Det er fuldkommen irrelevant.
Det eneste, der betyder noget, i forhold til hvorvidt det kan betale sig at sætte et solcelleanlæg op, er hvorvidt og hvor hurtigt det tjener sig selv hjem.
Det andet er ligegyldig udenomssnak, der egentlig bare dækker over, at folk er for sløve til at tage initiativet og for nærige til at betale for at sikre deres energiforbrug på sigt. Det er kortsigtet og doven tænkning – og det gavner absolut ikke den enkelte, der vælger ikke at handle, men i stedet lader naboen bekræfte dem i at “det jo alligevel ikke kan betale sig”.
Sludder og vrøvl. Det eneste, der ikke kan betale sig, er at sætte sig på sine hænder og ikke undersøge sine muligheder selv. Foretage beregningerne. Og træffe nogle informerede beslutninger på den baggrund.
Og ja, attituden til solceller er én jeg er stødt på ofte på det seneste. Men det er jo kun ét eksempel ud af mange.
Det værste attituden gør, er at din selvpådragne handlingslammelse, kommer til at være altødelæggende for din motivation. Du ender med at sidde tilbage med en følelse af at være magtesløs. Ikke fordi du ikke kan gøre noget for at forbedre eksempelvis din økonomi. Men fordi du ikke gør de ting, det er muligt at gøre.
Det kan altid betale sig at lave research fremfor bare at lytte til naboen. Det kan altid betale sig at planlægge langsigtet, uanset hvilke idéer politikerne så får hen ad vejen. Det kan altid betale sig at arbejde for at forbedre sit liv, sin ejendom, sin økonomi.
Og det går kun ud over dig selv ikke at gøre det.
Jeg forstår godt at det er besnærende når andre siger, at man bare skal lade være. At det ikke kan betale sig. For det er jo den lette udvej, ikke? Men det gavner dig bare ikke på sigt.
Det eneste der gavner på sigt, er at smøge ærmerne op, analysere den situation man befinder sig i, og træffe de økonomisk bedst tænkelige valg på den baggrund.
At gøre intet er sjældent den bedste løsning.
At undlade at tænke selv, men blot blindt følge alle de andre der heller ikke har sat sig ind i situationen, er det aldrig.
Og lige i forhold til solceller, så lad mig slå det fast én gang for alle: Det handler ikke om hvad du får for at sælge din eventuelle, hypotetiske overskudsstrøm. Det handler om hvorvidt anlægget kan betale sig for dig at anskaffe over hele dets levetid. Kommer du til at spare penge på strøm? Sandsynligvis ja. Hvor meget? Og hvor længe vil der gå før anlægget har tjent sig selv hjem med den besparelse? Er det mere eller mindre end anlæggets levetid? Hvis mindre, så vil du tjene på anskaffelsen.
Færdig.