Evnen til at tænke selv er stærkt undervurderet. Langt de fleste mennesker evner det ikke – uden overhovedet at være klar over det! De følger strømmen, og det eneste der kommer ud af munden på dem, er et ekko af, hvad andre har sagt.

Men hvis man vil sikre sig selv og sin familie den bedst mulige fremtid, er det vigtigt at være ekstremt selektiv med, hvem man vælger at lytte til.

Verden flyder over af mennesker, der gerne vil give én gode råd. Kvit og frit. Og som Shubidua sang: “De koster ikke noget og de er lige så meget værd.”

Familie og venner

Disse råd er i det mindste velmenende. Men du kan komme til at ødelægge dit liv alligevel, ved godtroende at følge dem. For sandheden er, at de blot ekkoer de fejl, som dine venner og familiemedlemmer allerede har begået.

Og det er sandsynligvis ikke fejl, som det vil gavne dig at gentage.

Som jeg har skrevet før: Andre mennesker rådgiver dig ud fra deres egne neuroser. Ikke efter, hvad der reelt vil gavne dig.

Så uanset hvor velmenende et råd er, bør du stadig undersøge, hvorvidt det gælder i dag eller for 40 år siden – eller hvorvidt det nogensinde har virket, eller bare bygger på en misforståelse om, hvordan økonomi overhovedet fungerer.

Eksempler:

“Man ved, hvor man har pengene, når de står i banken!”
Det er simpelthen vrøvl. Pengene mister værdi på grund af inflationen. Så medmindre den rente banken er villig til at give dig er større end inflationen (eller bare positiv i det hele taget), så mister dine penge værdi hvert år. Omvendt kunne du gennemsnitligt have set dem stige med 7-8% årligt ved at investere dem i en passiv indeksfond, og dermed nyde godt af renters-rente effekten på sigt.

“Investering er farligt! Man kan miste alle sine penge!”
Også vrøvl. Medmindre du køber aktier i en virksomhed, du intet ved om, og hvis regnskab du ikke har gidet at læse, så er risikoen lille. Og du kan eliminerer risikoen helt, ved at investere i en global indeksfond. I så fald er det 2.500 virksomheder spredt ud over hele verden, der skal gå konkurs samtidig, for at du “mister alle dine penge”. Det kan kun lade sig gøre hvis verden går under. Og i så fald har du vigtigere ting at bekymre dig om.

“Du fortjener at fejre [noget] / Man skal leve, mens man lever!”
Hvis man for tit køber ting fordi man “fortjener at fejre at det er fredag” eller lignende, så har man intet at investere for. Og så sælger man sin fremtid dyrt. Takket være renters rente-effekten er det vigtigt at få investeret så meget som muligt, så tidligt som muligt. Man bør ikke lade det faktum, at vi lever i en kultur der ikke forstår andet end øjeblikkelig behovstilfredsstillelse, stå i vejen for at man kan nå sine mål.

“Din jobsøgning ville gå meget bedre, hvis du mødte uanmeldt op hos virksomhederne med dit CV!”
Dét, er den slags pis, ens forældre og deres venner, elsker at fyre af. Og det virkede også i deres ungdom. Men i dag må virksomhederne slet ikke opbevar dit CV uden gyldig årsag (på grund af reglerne om databeskyttelse), og de har i øvrigt ikke spontant tid til at tage en snak med dig, bare fordi du lige valgte at droppe ind uanmeldt. Der er selvfølgelig forskel på om du søger job på et kontor eller en byggeplads. Men uanset hvad, er der størst sandsynlighed for, at du får besked på at gå igen – og sende en ansøgning, næste gang, de selv laver et opslag.”

Internettet

Det andet sted, man bliver bombarderet med “gode råd” om økonomi er på internettet. Og her er rådene absolut ikke (nødvendigvis) velmenende. Halvdelen er betalte sponsorater, og den anden halvdel er clickbait. Hvis det lykkes for dig at finde den 0,000001% af YouTube videoer om privatøkonomi, der udelukkende bygger på almindelig sund fornuft, så har du gravet dybt og længe, og jeg er stolt af dig.

Hvis du endvidere er i stand til at skelne mellem hvilke råd, der bygger på fornuft, og hvilke der ikke gør – så er der ingen grund til at spilde mere tid på at læse dette blogindlæg.

Men anyway. Det sikreste at regne med er, at hvis noget på nettet er gratis – så er det fordi det er dig, der er varen. Din data. Dine klik. Dit engagement.

Så tag alt med et gran salt.

Eksempler:

“Drop de venner, der ikke gavner dig, og erstat dem med et netværk, der kan åbne døre for dig!”
Yes, det er jo det alle ønsker! Falske venner, der udelukkende bruger tid på hinanden, fordi de håber at kunne udnytte hinanden i fremtiden. Fremfor mennesker, man faktisk kan lide at omgås. Og det er præcis det råd, som amerikanske investerings”guruer” smider om sig med på særligt Instagram og YouTube. Bare lad være.

“Denne aktie er den rigtige at købe lige nu!”
Dét er der ingen andre end dig selv, der ved! Ingen anden kan fortælle dig, hvilken aktie, det giver mening for dig at købe. Er du langsigtet eller kortsigtet? Hvor stor en risiko kan din økonomi bære, at du påtager dig? Hvor meget har du at investere for? Er det en sektor, du ved noget om? Det kan du bedst selv svare på. Og andres idéer om, hvilke aktier der måske/måske ikke vil stige eller falde i fremtiden, er under alle omstændigheder også bygget på luftkasteller.

“Du er en taber, hvis du ikke har en side hustle!”
En side hustle er oftest den letteste metode, til at få stress. Og du kan tjene mere ved at investere, end ved at sidde klokken tre om natten og gøre et halvhjertet forsøg på at lave en dropshipping webshop. Bare gå i seng.

“Denne app kan investere for dig!”
Dét er næsten med sandsynlighed et sponsorat. Og om appen virker eller ej står hen i det uvisse. Influenceren ved det sikkert ikke engang – de har bare konstateret at der er gået penge ind på kontoen og er glade.

“Millionærer har typisk 7 forskellige typer af indkomst. Det bør du også!”
Men millionærer har også flere penge… Så selvfølgelig har de både renteindtægter, aktieudbytte, lejeindtægter, lønindkomst, afkast, royalties… De fleste af disse er kun mulige for dig, hvis du har råd til at købe et par huse at leje ud. Eller har tilstrækkeligt mange penge stående på en konto, til at du overhovedet kan mærke, at du får rente. Eller nok penge at investere, til at du kan leve af afkastet (og det tager lidt tid at nå dertil). Så i stedet for at forsøge at sprede dig tyndt nu, og springe frem til målstregen, så vær realistisk omkring, hvad dine muligheder faktisk er, og start i det små.

Og som altid: Brug sund fornuft. Lad være med blindt at tro på, hvad andre mennesker siger til dig. Overvej det grundigt. Og træf informerede beslutninger.

Og held og lykke med det. 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *