Hele min opvækst har jeg hørt folk komme med kommentarer om aktier, der ikke bare var udtryk for uvidenhed, men var decideret farlige hvis man tog dem for gode varer.

Aktier er ikke magi. Det er “bare” andele i en virksomhed. Hvis du investerer i en virksomhed der enten er værdisat lavere end dens reelle værdi, eller en virksomhed der kommer til at klare sig bedre end forventet, så kan du vinde på det. Hvis du derimod køber en hypet aktie såsom Tesla eller Uber, eller køber når alle andre fortæller dig at det er en god idé, uden selv at sætte dig ind i situationen – så gør du ikke.

Det er et spørgsmål om sund fornuft. Et spørgsmål om at tænke over, hvad man ønsker at sætte sine penge i. Om man tror på virksomheden, og om aktien er prissat korrekt. Om økonomien er for opadgående, eller i stedet er ved at overophede på det pågældende tidspunkt.

Se? Det er da ikke så kompliceret, vel?

Men det var ikke den forklaring jeg oprindeligt fik. Ikke den version mine forældre eller deres venner talte om. Tværtimod.

De betragtede snarere aktier som at spille Lotto. Bare mere risikabelt.

“Han har været rigtig heldig med sine aktier!”

Jeg har hørt sætninger som denne rigtig, rigtig mange gange efterhånden. Men aktier er altså stadig, som allerede anført, IKKE et spørgsmål om held eller uheld. Det er et spørgsmål om at tænke sig om.

Det eneste tidspunkt du kan tale om held i forbindelse med aktier, er hvis du har købt noget som du ikke aner hvad er, baseret på én eller andens tilfældige anbefaling. Det er, rent ud sagt, idiotisk.

Der er tre ting, du skal tage højde for når du vil investere i aktier. Hvorvidt du føler dig heldig er ikke én af dem. De kan kort opremses her:

  1. Hvad er aktien prissat til, og er prisen rimelig i forhold til hvad virksomheden reelt er værd? Hvis virksomheden er prissat for højt, så vent. Du behøver ikke købe lige nu og her. Vent i stedet til prisen falder.
  2. Hvor god er økonomien generelt lige nu? Er der tegn på nedgang i den nærmeste fremtid? Eller er vi tværtimod på vej til at opleve et opsving?
  3. Tror du på at virksomheden har en fremtid? Vil dens produkt – eller nyudviklinger – eksistere om ti år, tyve år, tredive år? Og er det en udvikling du ønsker at være med til at støtte?

That’s it! Selvfølgelig er der meget mere at sige om at gå ned i detaljer med at læse årsrapporter, og regne på tallene. Men dette er det mest basale. Og det er altså ikke raketvidenskab.

Køber du aktier dagen inden finanskrisen i 2008 går der lang tid inden de igen har samme værdi, som da du købte. Venter du derimod et halvt år, og køber aktier i den samme virksomhed under krisen – ja, så kan du for det første købe betragteligt flere aktier eftersom de koster mindre, og for det andet kan du læne dig tilbage og glæde dig ved at se dem stige i værdi derefter.

Køber du aktier i en virksomhed der er hypet og prissat til langt over hvad virksomheden reelt er værd (såsom mange tech virksomheder) – ja, så skal du nok indstille dig på at de taber værdi før eller siden. Hvis du derimod køber aktier i en virksomhed, der er undervurderet og dermed prissat billigere end hvad den reelt er værd – så er der en god sandsynlighed for at prisen vil stige over tid i stedet.

Og først og fremmest, så er det vigtigt at holde sig for øje, at hvis du investerer i en virksomhed der har ben at gå på langsigtet – der producerer et produkt der også vil være behov for på længere sigt – så går du med ret stor sandsynlighed ikke helt galt i byen. Forudsat at virksomheden ellers drives ordentligt.

Se? Det er ikke held. Det er ganske almindelig sund fornuft. Overvejelser, de fleste mennesker sagtens kan gøre sig.

Og jeg kan endda følge op med en kort liste over ting, du absolut IKKE skal gøre hvis du overvejer at købe aktier:

  1. Lad være med at købe en aktie fordi en af dine venner (eller en influencer) siger, den er god. De ved sandsynligvis ikke mere om det end dig. Sæt dig ind i aktien i stedet, og træf en informeret beslutning.
  2. Lad være med at købe aktier i tech virksomheder. De er alt for ofte baseret på varm luft, og du aner ikke hvad du har med at gøre.
  3. Lad være med at købe aktier når alle andre lige pludselig begynder at købe aktier. Det presser prisen op, og kan være tegn på begyndende overophedning. Hav is i maven og vent til alle sælger i stedet. Så kan du købe billigere.
  4. Behold helst dine aktier i længere tid. Markedet stiger støt over tid, selvom de enkelte aktiers priser fluktuerer og konjunkturer skifter. Så vent, “glem” at du har aktierne, og vend tilbage og se på dem om ti år.

Kort sagt: Lad være ved at følge strømmen af døde fisk. Tænk selv i stedet.

Aktier er ikke et lotteri som du kan have held eller uheld i. Aktier er en måde at støtte virksomheder eller produkter, du føler for. Og med omtanke og ved at sætte sig ind i hvor holdbare disse virksomheders økonomi er, bør du kunne sove trygt om natten ved at investere i dem.

Hvordan det, at købe andele i virksomheder, i nogle menneskers øjne er et lotterispil, det forstår jeg simpelthen ikke. Det må afspejle en generel misforståelse i forhold til, hvordan økonomien fungerer. Og det er ærgerligt, for det giver folk et rigtigt dårligt grundlag at træffe beslutninger på. Og det kan skabe problemer, der ender med at berøre os alle.

Hvis du gerne vil vide mere om køb af aktier kan jeg afslutningsvis anbefale et par blogs om dette emne:

Tænk over det. Det kan – helt bogstaveligt talt – betale sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *