Det behøver ikke at være svært at komme i gang med at dyrke sin egen mad. Tværtimod. Nogle planter er markant lettere end andre at komme i gang med. Nogen kræver stort set ingen plads. Nogen stort set ingen pasning. Og nogen er faktisk nærmest ikke til at slippe af med, når man først har været tumpet nok til at plante dem. 😁

Her er liste over de planter, vi selv har oplevet, er ekstremt lette at have med at gøre:

Fra nemmest til “sværest”

Brombær
Det er faktisk næsten snyd at sætte brombær på listen. Brombær er nemlig ikke så meget et problem at dyrke, som et problem at slippe af med igen. Det er en ekstremt hårfør plante, og hvis den ønsker at gro i din have, så får du svært ved at blive den kvit. Men den gode nyhed er jo, at hvis ukrudt smager godt, så er det bare at tage for sig: Det er jo en uudtømmelig ressource. Og brombær smager fantastisk.

Timian
Timian er en af mine foretrukne krydderurter, fordi den er så dejligt alsidig og kan bruges i så mange forskellige retter. Og derudover er den perfekt tilpasset det danske klima. Timian gror som ukrudt, nærmest uanset hvor du planter det. De behøver meget lidt plads / jord (vi har dem selv stående i funderblokke). De kræver ingen pleje. Og det bedste ved det hele: De er stedsegrønne. Med timian har du friske krydderurter hele vinteren med.

Marrokansk chokolademynte
Vær varsom hvis du planter marrokansk chokolademynte. Hvis almindelig mynte har ry for at brede sig, så er det ingenting mod dens slægtning her. Den vrimler frem. Og er fuldkommen ligeglad med at den egentlig er lidt malplaceret så langt nordpå. Du kan roligt plante den ud, for den kommer troligt tilbage hvert forår. Og den første plante du sætter kan hurtigt blive til flere, hvis du tager en udløber og stikker ned i en ny krukke. De slår hurtigt rod, og voilá: To mynte planter! Men gør dig selv en tjeneste, og hold den i krukker. Ellers ender det med, du ikke har andet i haven.

Salvie
Vi satte en lille salvie plante sidste år. Den er nu en busk. Og den står vel og mærke i et lille-bitte stykke jord i en funderblok. Det har ikke holdt den tilbage. Og den vokser stadig. Det vælter frem med nye blade. Og for at det ikke skal være løgn, så er den vinterhårdfør ligesom timian. Friske blade hele vinteren!

Karse / blomsterkarse
Karse er selvsagt også på listen. Karse er sådan noget jeg husker man plantede i skolen som barn. Vådt vat med frø strøet ud på: Masser af karse. Og blomsterkarse? Det er egentlig bare at finde et sted i haven med frisk jord, og strø frøene ud. Holde det fugtigt. Vente.

Persilleselleri
Persilleselleri smager lidt ligesom løvstikke. Der er persille-smag og selleri-smag blandet sammen, og det er herligt. Jeg anede ikke hvad jeg skulle forvente da jeg plantede vores, for jeg havde aldrig hørt om det før, men vi har været meget positivt overraskede. Den står vinteren over, og den vokser godt til om sommeren. Ingen pleje nødvendigt, andet end lidt vand hvis det bliver ekstra tørt.

Grønkål
Grønkål er den grøntsag jeg har fundet det lettest at dyrke. Jeg satte nogle frø. Vandede. De spirede. De voksede sig til træer. De stod vinteren over, så vi havde friske grøntsager hele vinteren! Wow!

Radiser
Radiser er også en no-brainer. Det er bare at løsne jorden, sætte frøene med en tommelfingers afstand, holde jorden fugtig. Og så høste dem når de ser ud til at have en passende størrelse. De spirer hurtigt, og man kan derfor også sagtens høste radiser flere gange på en sæson.

Persille
Persille er perfekt tilpasset til det danske klima. Den trives her helt af sig selv. Dog skal den vandes lidt hvis sommeren bliver så tør, som de sidste par stykker har været. Og selvom den ikke er lige så vinterhårdfør som flere andre krydderurter på listen, så visner den heller ikke helt. Så i milde vintre har vi været ude for, at vi stadig kunne plukke af den.

Oregano
Oregano kan fint dyrkes både inde og ude. Dog visner den ned om vinteren hvis den står ude. Men den kommer igen om foråret, med den rette mængde sol og vand. Og den kræver faktisk intet derudover. Bare sol og vand. Og så kan du lave fantastiske gryderetter med den.

Stikkelsbær
Stikkelsbær er en nøjsom plante. Busken har torne (deraf navnet), og måske derfor er den ikke så populær i haven som andre bærbuske. Men det er fjollet. For den er rigtig nem at holde. Vores egen står i en potte (vælg gerne en der er lidt for stor, så planten kan vokse i den), og det eneste den kræver er lidt vand engang imellem og en masse sol. Og bærrene kan bruges både grønne (umodne) og røde (modne).

Purløg
Purløg er dejligt at have ved hånden til rigtig mange forskellige retter. Og heldigvis er det let at have med at gøre. Det kræver meget lidt plads, og intet udover vand og sol. Hvis du vil beholde purløgene vinteren over skal du holde planten indenfor. Udenfor visner den nemlig ned om efteråret. Jeg vil anbefale at man køber en plante, fremfor at forsøge at så frøene selv. Det havde vi nemlig ikke den store succes med.

Ærter/bønner
Ærter og bønner spirer hurtigt og giver generelt godt udbytte. De kræver ikke så meget plads pr. plante, men vokser i højden, så man kan få mest muligt ud af et lille stykke jord. Og så smager de fantastisk.

Solbær og ribs
Jeg nævner dem under ét, fordi de er nært beslægtede.
Vi overtog en totalt overbegroet have, der ikke havde været passet i over ti år, og hvor den bagerste del jævnligt blev oversvømmet. Og helt nede bagved stod to solbærbuske og hyggede sig storartet. Det er faktisk bare at sætte planten, og vente på bærrene.

Kartofler
Har du en gammel kartoffel liggende, der er begyndt at spire? Smid den ud i et hul i din baghave. Vent på flere kartofler. Færdig.

Er det virkelig så let!?

Ja.

Det er det.

Mange guides tager alt med om planten, og hvordan man kan optimere dyrkningen og få bedre udbytte… Og jeg siger ikke at det er uvæsentligt. Men det er heller ikke nødvendigt at vide når man lige starter ud. Man skal nok finde ud af de optimale forhold hen ad vejen, når man arbejder med planterne. Til at starte med er det bare vigtigt at vide, at det slet ikke er så kompliceret at dyrke ting, som det ofte kommer til at lyde.

Det er faktisk bare at stikke et frø ned i jorden, og vente på at det har fået den rette mængde sol og fugt til, at det spirer.

Faktisk bare lade naturen gøre sit arbejde for dig. Lige gå en runde med en vandkande engang imellem. Og så ellers nyde resultatet af ens “anstrengelser”. 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *