
De senere år er “upcycling” blevet en trend herhjemme. Folk er begyndt at lave terrassemøbler ud af gamle paller og sy tøj af gamle duge.
Og det er alt sammen meget godt.
Hvis det ikke var for det faktum, at for os er det stadig bare en trend.
Det kan godt være at folk pudser glorien og føler at de har gjort noget godt bagefter. Men det batter ikke meget i det store og hele, når de stadig anskaffer sig nyt tøj hver måned, en ny iPhone hvert år og gerne en ny bil hvert femte (for at tage et par enkelte eksempler).
For at sige det rent ud, så er upcycling-fænomenet herhjemme blot et soørgsmål om at se cool ud på Instagram.
Men i nogen dele af verden – og vi skal faktisk ikke så langt væk hjemmefra – betyder det virkelig noget. I nogen dele af verden er upcycling et vilkår. Og det er på tide, vi begynder at lære af dem!
Eksempler fra Madeira


Hvis man bor på en relativt isoleret ø langt ude i havet giver det sig selv, at det er dyrt og langsommeligt at få transporteret materialer dertil. Så man må bruge hvad man har. Dét gør de på Madeira, og de er virkelig kreative med det.
Alt bliver genbrugt eller genanvendt. En gammel dør kan blive til en låge ud til haven. Gamle øldåser kan klippes op og laves til kunstværker. Man kan plante bananpalmer i gamle tønder. Bygge nærmest hvad som helst af gammelt træ. Det er kun et spørgsmål om vilje og kreativitet.
Selv skrald kan man få noget interessant ud af:


Og det er præcis dén attitude vi har brug for herhjemme, hvis det vi gør nogensinde skal batte noget. For i virkeligheden er upcycling trenden herhjemme jo kun en tynd fernis ovenpå det faktum at alle stadig konkurrerer mod alle på at have den nyeste elektronik, det nyeste tøj og den største og dyreste bil.
På Madeira kører de gladeligt rundt i 50 år gamle – og utroligt velholdte – biler. Og ikke fordi det er en hobby. De passer bare godt på deres ting. Det er de nødt til.
Og hvis noget bliver gammelt og slidt, så kan det altid få en klat maling og friskes lidt op fremfor at skifte det ud.


Sandheden er jo, at rigtig mange ting kan genbruges. Og mange steder har de ikke noget valg andet end at realisere de muligheder, der er. Men herhjemme er genbrug stadig “kun” et statement. Det er “retro” eller “vintage” – og det er vel at mærke kun dyre mærker eller særligt velholdte ting, der kvalificerer.
Resten bliver stadig smidt ud. Selv når vi affaldssorterer, risikerer vi, at tingene bare går op i røg når affaldet er hentet.
Og at gå i genbrugstøj er nok blevet et modefænomen. Men KUN hvis det stadig ser nyt ud. Ellers er det ikke godt nok.
Vores perspektiv på genbrug, recycling og upcycling illusterer desværre kun alt for godt hvor priviligerede vi er her i Norden.


Den gode nyhed er selvfølgelig, at vi har masser af muligheder for at forbedre situationen samtidig med at vi alle kan spare penge – hvilket folk forhåbentlig er blevet motiveret lidt mere til efter stigningen i inflationen.
Genbrug og genanvendelse er for den enkelte husholdning nemlig noget, der kan gøres op i kroner og ører. Samtidig er det også godt for klimaet. Så win win.
Hvorfor købe nye møbler, hvis man kan ombetrække? Hvorfor købe nyt tøj, hvis man kan sy noget af det gamle om? Hvorfor købe en ny telefon, hvis man kan få en bare 1 år gammel model smidt næsten gratis i nakken fordi andre synes, den er umoderne?
Jeg kunne fortsætte…
Vi har meget at lære. Og rigtig gode forudsætninger for at komme i gang. Det er tit og ofte bare viljen der mangler. Og så øvelsen i at se mulighederne i alt det gamle lort, de fleste har liggende bag i skabe og skuffer.
Og så er det jo godt, at vi har så mange eksempler lige inden for rækkevidde. Selv inden for Europa.
Det er kun et spørgsmål om at stikke næsen lidt udenfor smørhullet, og se efter dem. 🙌