
Da haven er halvvejs oppløjet for at få den bagerste del jævnet ud, har vi ikke kunnet få lige så mange afgrøder i jorden i år som vi egentlig gerne ville. Men det vokser da heldigvis på livet løs, det vi har fået plantet. 🌱
Her er den komplette liste over, hvad vi har i jorden lige nu:
Grøntsager

Hvidløg
Vi såede hvidløg tilbage i november inden nattefrosten satte ind, og de er næsten klar til at høste. Så vil vi lave hvidløgssalt af halvdelen, muligvis komme nogen i olie, og ellers benytte løs af resten til hjemmelavet hvidløgs – og kryddersmør i løbet af sommerens grillarrangementer.
Når hvidløgene snart skal høstes er det planen at bruge pladsen til bladbede og forårsløg – det bruger vi nemlig rigtig meget af, og vi har haft held med dyrkningen af begge dele indtil videre.
Gulerødder
Vi har haft godt held med sommergulerødder de sidste par år. Vintergulerødder derimod har vi opgivet. I år forsøger vi os med en anden sort, og de er godt på vej med spirer. Så forhåbentlig ender vi med en lige så god høst som sidste år. Gulerødder er trods alt en af de grøntsager vi bruger mest.
Grønkål
Vi har dyrket grønkål hvert år indtil nu, og i år er ingen undtagelse. Lige sidste år hvor der var så mange skadedyr, endte vi med at miste det meste af høsten til larver. Så i år plantede vi kålen tidligere, og må huske at få den høstet så snart den er klar. Det er godt på vej, og vi glæder os.
Spinat
Vi er allerede i gang med at høste af vores spinat. Vi spiser det som regel til vores frokost sammen med røræg eller omelet. Det vokser hurtigt, og kan plukkes kort tid efter at det er begyndt at spire. Og ja, så smager det jo nu engang – som stort set alt andet – bare bedre når det er helt frisk og nyplukket.
Squash, soleil
Sidste år var vi ved at drukne i gule squash fra en enkelt plante. Vi gav dem væk til familie for at kunne følge med. Men derudover fandt vi også ud af hvor alsidig en grøntsag det er. De kunne grilles, kommes i gryderetter, laves til fritter og bages med lidt olie og krydderurter… Så løsningen i år har været at doble op så vi nu har to planter i stedet. Og de er godt på vej med blomster, så det varer nok ikke så længe før vi spiser squash til alt. 👌
Squash, spaghetti
For at det ikke skal være løgn, så fik den ene af os den idé – når det nu var så nemt at dyrke squash – om vi ikke skulle prøve en enkelt slags mere? Og som sagt så gjort: Vi har også plantet en enkelt spaghettisquash. Det bliver spændende at se, hvor produktiv den er til sammenligning. 😁
Cherrytomater, San Mazano
Vi havde begrænset held med tomater sidste år. Men det skyldtes ikke mindst at vi ikke havde prøvet at dyrke dem før, og dermed begik nogle fejl. I år har vi begrænset os til kun at have to planter med San Mazano tomater, der er sat i det ene højbed hvor de får masser af sol og varme. Og så må vi se hvordan det går.
Frilandsagurk
Sidste år havde vi godt held med vores snackagurker der stod indendørs. I år besluttede vi i stedet at prøve med en enkelt agurkeplante der kunne stå udenfor. Indtil videre ser den ud til at vokse fint. Vi krydser fingre.
Rabarber
Vi fik en stump rod fra mine forældres rabarberplante for halvandet år siden. Sidste år skød den op og gav masser af rabarber. I år breder den sig ud over alt andet, så vi er nødt til at plukke aggressivt og lave tærter for at holde den nede. Lækkert! 🍰
Krydderurter, udendørs

Timian
Vi er imponerede over hvor levedygtige vores timianplanter har vist sig at være – de visnede ganske vist lidt hen efter de 25 graders frost de blev udsat for – men de er begyndt at komme igen. Og i mellemtiden har vi sat to nye også – bare fordi. De er allerede ved at blomstre, og bierne er godt begejstrede for dem.
Salvie
Vores salvie var ikke glad for den ekstreme kulde den fik i vinter. Men den visnede kun i midten og resten vælter ud over det hele. Vi har klippet de midterste stængler ned, og den er begyndt at skyde igen, så forhåbentlig er den tilbage igen inden sommeren er ovre.
Persille
Vi har sat to x persille som vi plejer, og de vokser planmæssigt. Det er selvsagt en af de krydderurter vi bruger absolut mest. 😊
Mynte
Mynte har vi to steder i haven nu: En enkelt plante vi satte i højbedet i efteråret, og en stor flot plante vi netop har sat i en potte for godt to uger siden. Begge vokser vildt. Og det er faktisk første gang vi har haft held til at dyrke mynte – for de andre år har forholdene ikke været gode nok. Enten for varmt og tørt eller alt for vådt. Men nu trives de. Endelig.
Marokkansk chokolademynte
Udover den almindelige grønne mynte har vi også vores marokkanske chokolademynte, der oprindeligt blev sat ud som et eksperiment. Men det viste sig hurtigt, at selvom den kun havde begrænset plads, så var dens vilje til livet ufortrøden, og den begyndte at skyde i alle retninger. Et af disse skud stak vi ned i en potte der stod ved siden af. Og derfor har vi nu to planter. 😄
Håber at kunne gentage succesen i år, så vi måske ligefrem kan dele ud af dem.
Løvstikke
Mit personlige yndlingskrydderi er løvstikke. Det er sværere at finde og åbenbart ikke ligeså populært som mange af de andre krydderurter, for vi ledte i to år før vi endelig fandt nogle planter til udplantning. De står nede ved vores skur i den bagerste del af haven der har været oversvømmet i vinter, og derfor var jeg i tvivl om hvorvidt de ville overleve. Men de er kommet op lige så fint her for en måned siden. Nu går jeg og overvejer om de skal flyttes et mere sikkert sted hen i stedet.
Oregano
Sidste år havde vi oregano i en potte, men den gik til under frosten i vinter. Imidlertid havde vi også sat to små, forkomne oreganoplanter ud i det ene højbed. De er nu ved at overtage det hele. De spreder sig så meget at de faktisk næsten er ved at kvæle mynten. De voksede videre under 20cm sne i vinter, og de vokser helt afsindigt nu hvor de får sol og varme. Så vi bliver nok nødt til at tørre noget af det. 🤩
Purløg
Vores purløg blev sat sidste år, og de kom tidligt op i år – vi så dem skyde allerede tilbage i marts. De bliver flittigt brugt til alt med æg.
Dild
Jeg har forsøgt at så dild i det ene højbed. Vi har haft begrænset held med dild tidligere, blandt andet fordi katten rask væk spiser skuddene. Men denne gang er det indhegnet – og så må vi se om det hjælper på situationen.
Ramsløg
Fire planter ramsløg står i skyggen af vores to tilbageværende thujaer. Sidste år kom “nogen” til at køre dem over med en plæneklipper. Men de har fået fred til at komme op og blomstre i år, så vi håber at de kommer til at brede sig yderligere som resultat. Det ville være dejligt, for vi elsker smagen.
Krydderurter og svampe, indendørs

Rosmarin
Vi har en stædig og vedholdende rosmarin stående i vindueskarmen i køkkenet. Den vokser langsomt, men den nægter at dø. Vi bruger jævnligt af den til kødretter. Den har vistnok stået der i to år nu.
Chilier (x3)
Sidste år dyrkede jeg “Golden Cayenne” i vindueskarmen nedenunder, og fik også en god høst, men planten måtte efterfølgende smides ud fordi den blev fuldkommen ødelagt af spindemider. Derfor er samtlige vindueskarme i år blevet skrubbet med brun sæbe. Og ovenpå, i det nye rum, har vi sat tre nye chiliplanter. En Tapas chili, en Numex Suave Orange, og en Cheyenne.
Vi er ikke til særligt stærk mad nogen af os, så der er gået efter chilier i den milde ende af skalaen.
Alm. østershatte
Vi dyrker to slags svampe i vores fyrrum, hvor de står mørkt og varmt. Den ene – og mest produktive – er alm. østershatte. Dyrkningsposen med mycelium står og passer sig selv, og engang imellem skyder en klase svampe frem, som vi kan høste. De smager vidunderligt når de er lige nyplukkede.
Gule østershatte
Den anden slags svampe vi dyrker er gule østershatte. De bliver ikke helt så store som alm. østershatte, og de skal høstes hurtigt så snart de bliver gule i kanten, for de tørrer ud ganske kort tid efter. De er knap så kødfulde som de almindelige østershatte, og smagen er en anelse kraftigere.
Derudover dyrker vi også kattegræs, i håbet om at det kan holde katten ude af vores krydderurter. Om det virker vil tiden vise. 😛
