Hvidløg er den grøntsag(?) vi først begyndte at dyrke. Det startede allerede inden vi havde fået højbedene lavet. Og selvom vi ingen anelse havde om, hvordan det fungerede, så fik vi en kæmpe høst ud af det, som holdt os godt forsynet med hvidløg i næsten to år. Og nu har vi lige høstet hvidløg igen – en lidt mindre portion end sidste gang, kloge af skade som vi er.

Så lad os hurtigt opsummere: Hvordan er det lige, at man dyrker sine egne hvidløg? Og hvorfor er det en god idé at gøre det?

Sådan dyrker man hvidløg

Det er faktisk en utroligt let proces, eftersom planterne i det store og hele passer sig selv.

Trin 1: Hvidløgene plantes

Dette sker inden den første frost, dvs. i slutningen af oktober eller starten af november. Hvidløgene behøver nemlig frost for at udvikle sig.

De hvidløg, du ønsker at sætte, deles i fed. Og hvert fed plantes separat, i godt 3 cm dybde.

Vi har brugt økologiske hvidløg fra det nærmeste supermarked.

Trin 2: Hvidløgene udvikler sig

I løbet af vinteren og foråret kommer hvidløgene lige så stille til syne, og i løbet af denne proces behøver du intet foretage dig.

Trin 3: Hvidløgene tages op

Cirka i slutningen af juni måned er hvidløgene klar til høst. De skal høstes inden de når at sætte topløg, da topløgene eller suger kraften ud af det hvidløg, der befinder sig i jorden.

Hvis du er i tvivl om hvornår det er, så vent til du ser et begyndende topløg på en enkelt plante.

Derefter graves de op.

Hvidløg, efter tørring

Trin 4: Hvidløgene tørres / fryses / fermenteres…

Her er det (næsten) kun fantasien der sætter grænser. Det normale er, at lade hvidløgene tørre i solen et stykke tid hvorefter toppene klippes af.

Derefter skal de præpareres så de kan holde sig. De kan fryses (hvorefter deres holdbarhed er mellem 6 måneder og et år, inden de bliver bløde). Alternativt kan de opbevares i olie, fermenteres eller laves til hvidløgssalt.

Vi har valgt en kombination, hvor vi dels bruger nogle stykker med det samme til hvidløgssmør, dels fryser nogen ned, og dels laver hvidløgssalt.

Hvorfor dyrke sine egne hvidløg?

Vi dyrker dels grøntsager fordi vi godt kan lide tanken om at være selvforsynende. Men også dels fordi smagen simpelthen er bedre. De hjemmedyrkede hvidløg, særligt når de er helt friske, smager bedre og mere kraftigt end dem, der kan købes i et supermarked. Det er som om hvidløgssmagen simpelthen er koncentreret, på trods af at hvidløgene bliver samme størrelse som de økologiske hvidløg man kan købe. Og, nå ja, så er man jo også helt sikker på at ens egne hvidløg virkelig er økologiske. 😁

Vi bruger hvidløg og hvidløgssalt rigtig meget i madlavningen, da vi elsker smagen. Smag og behag varierer selvfølgelig, men hvis man elsker hvidløg, så er der også lidt at spare ved at dyrke sine egne. Nok en hel del, i vores tilfælde.

Og eftersom hvidløg plantes sent om efteråret og tages op først på sommeren, så fungerer de fint hvis man har begrænset plads – som vi har i højbedene lige nu – og gerne vil kunne høste flere gange i løbet af sommeren.

Den plads hvidløgene har optaget i højbedene, blev straks efter optagningen inddraget til spinat, bladbede og forårsløg. Så om en måneds tid kan vi komme til at høste nogle nye afgrøder. Bonus! 🎉

Jeg håber denne lille guide giver dig blod på tanden i forhold til selv at dyrke hvidløg – for det er simpelthen én af de nemmeste afgrøder at have med at gøre.

Held og lykke med det herfra!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *