Det er måske lidt ironisk at jeg skriver denne opfordring, taget i betragtning at der – blandt meget andet – også er opskrifter på denne blog.

Men opfordringen er seriøs nok.

Jeg bruger aldrig selv opskrifter som andet end inspirationskilde. Det ville aldrig falde mig ind at følge en opskrift metikuløst. Det absolut bedste er at øve sig, finde ud af hvad der fungerer via trial and error, og til sidst være i stand til at gøre madlavningen til en slags afslappet jam session med grøntsager og krydderier.

Og ja, det kræver tid og øvelse (og en håndfuld fejltagelser at lære af), men først og fremmest en god portion sund fornuft. Men der er meget vundet ved at komme dertil.

Fire gode grunde til at droppe opskrifter

En spontan ret: Jordskokkesuppe med ristet bacon og chorizo

Grund 1: Minimer madspild

Jeg har tidligere skrevet om hvordan man kan lave kreative gryderetter af rester. Hvis man undgår opskrifter, og i stedet laver mad med det man har ved hånden, kan man ikke bare begrænse madspild, men stort set afskaffe det.

Og det er i sidste ende en stor gevinst for os alle.

Lad være med at læse en opskrift på en karryret der beskriver en masse ingredienser det er nødvendigt at importere, og som kræver at du skal ud og handle stort ind inden du kan gå i gang. Lyst til karry? Start med karry og fløde. Smid hvad du har af grøntsager i. Plus måske noget kylling. Færdig.

Madlavning er ikke raketvidenskab. Intet springer i luften hvis konsistensen ikke sidder 100% i skabet. Og du får heller ikke karakterer for den kunstneriske udførelse. Derimod lærer du noget nyt hver gang du prøver dig frem, så du kan kun blive bedre ved forsøget.

Grund 2: Det er lettere at lære at lave vegetarretter, hvis du i forvejen er vant til at eksperimentere

Én af de ting der holder folk tilbage i forhold til at skære ned på kød er, at de ikke aner hvordan de skal bære sig ad. Måske er de usikre på hvordan man laver mad i det hele taget og holder sig derfor til de “sikre” opskrifter de kan udenad. Eller måske magter de bare slet ikke at skulle eksperimentere i køkkenet efter en stresset dag på arbejde.

Eller måske forsøger de, af mangel på fantasi, at skabe “kød” ud af ikke-kød såsom det afskyeligt udseende plantefars der sjovt nok ofte ender med at være på udsalg i supermarkederne når det nærmer sig sidste salgsdato uden en køber.

Men hvis man i forvejen er vant til at freestyle i køkkenet, så kan man lettere forestille sig hvilke ingredienser der tilsammen vil give hvilken smag og konsistens, samt hvilke ingredienser der kan erstattes med hvad og i hvilke mængder. Såsom, blandt andet, hvad kødet kan erstattes med uden hverken at tabe på mæthedsfornemmelse eller smagen.

Grund 3: Det er både kreativt og hyggeligt

Ved at eksperimentere dig frem, uanset om det er med kunst, ved at bygge nogle møbler fra bunden eller ved at lege i køkkenet, så bruger du nogle kreative områder af din hjerne, som du ellers (sandsynligvis) ikke får motioneret nær ofte nok.

Dette er sundt. Jeg finder selv at den fleksibilitet jeg har været nødt til at opøve i min tænkning som kunstner, virkelig giver pote andre steder også, da det simpelthen bare gør det nemmere at tænke ud af boksen generelt.

Og så er det jo altså hyggeligt at lave mad. Tag dig et glas vin og sæt Radio Vinyl på imens (som vi f.eks. gør herhjemme), og nyd duften af din kreation. Det er faktisk en rigtig god måde at slappe af på.

Grund 4: Forvandl madlavning fra en sur pligt, til en aktivitet der kan samle familien

Jeg forstår ikke helt al den brok jeg hører fra folk, der ikke magter at skulle lave mad, men hellere vil bestille take away for at få “mere tid sammen med børnene”. Det forekommer mig at være et latterligt argument.

Nu skal jeg fortælle dig om en gratis aktivitet, der tilmed lærer dine børn nogle praktiske evner, og som kan vise sig sund (og potentielt slankende) for hele familien: Madlavning! Lad dog børnene hjælpe til! Gør dem vant til at det er en fælles aktivitet fremfor noget forhastet og en sur pligt.

De vil sikkert også være mere tilbøjelige til at spise maden uden brok bagefter. Og hvem ved: Det kan være de også lærer lidt om samarbejde hen ad vejen. Det gør man nu engang ikke foran en skærm.

Endnu en spontan ret: Blancherede forårsløg, hollandaise sauce og løgringe. Og en steak.

Fælles for disse fire grunde er, at for at man med succes kan få disse resultater, så må man først have lidt erfaring med madlavning.

Det svarer til at kunne jamme musikalsk. Hvis du ikke kan de basale akkorder – som minimum – så kommer du ikke langt med den guitar hvis du pludselig skal improvisere. Og så er det bare frustrerende, fremfor sjovt, kreativt og hyggeligt.

Tag den nødvendige tid. Drop opskrifterne. Se kun på dem for at lære, hvilke ingredienser du med sindsro kan sætte sammen for at få en god smag. Og prøv dig dernæst frem.

Der er så mange fordele forbundet med det.

Held og lykke. 🍪

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *